Лавров обяви, че отношенията между Русия и ЕС са мъртви

Руският външен министър Сергей Лавров по време на срещата му със специалния пратеник на ООН за Сирия Геир Педерсен в Москва, Русия, 18 февруари 2021 г. [EPA / EFE]

Руският външен министър Сергей Лавров заяви във вторник (23 март), че отношенията между неговата страна и ЕС са “мъртви” и обвини Брюксел в “разрушаване на механизмите, градени с години”. Той направи коментарите по време на посещение в Китай, където обяви по-нататъшното сближаване с Пекин.

“Нямаме връзки с Европейския съюз като организация. Цялата инфраструктура на тези отношения бе унищожена от едностранните решения на Брюксел”, каза Лавров, цитиран от Moscow Times, по време на съвместна пресконференция с китайския си колега Уанг Йи.

Лавров каза, че в момента Москва поддържа контакти само с отделни държави от ЕС.

“Европа прекъсна тези отношения, унищожавайки всички механизми, изградени в продължение на много години. Имаме само отделни европейски държави, които искат да се ръководят от своите национални интереси. Това обективно води до факта, че нашите отношения с Китай се развиват по-бързо от това, което е останало от отношенията ни с европейските страни”, каза още Лавров на конференцията в китайския град Гуилин.

“На Западния фронт няма промени, но на изток има интензивен дневен ред, който всяка година става все по-богат”, каза руският външен министър, цитиран от Ройтерс.

Лавров и Уанг Йи посочиха, че искат среща на върха на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН на фона на това, което те наричат “​​засилена политическа турбуленция”. Лавров коментира, че и двамата вярват, че Съединените щати действат по разрушителен начин.

Двамата съюзници, чиито отношения със Запада са под нарастващ натиск, отправиха искане за среща на върха в съвместно изявление след разговори между външните им министри в град Гуилин.

“Във време на нарастваща глобална политическа турбуленция срещата на върха на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН е особено необходима за установяване на пряк диалог за начините за разрешаване на общите проблеми на човечеството в интерес на поддържането на глобалната стабилност”. Това посочиха двамата външни министри в публикувано изявление на уебсайта на руското външно министерство.

Москва отдавна настоява за такава среща на върха.

В изявлението не се споменава конкретно САЩ. Но Лавров коментира, че и Москва, и Пекин са недоволни от поведението на САЩ.

“Отбелязахме разрушителния характер на намеренията на САЩ, разчитащи на военно-политическите съюзи от епохата на Студената война. Те създават нови затворени съюзи в същия дух, за да подкопаят международната правна архитектура, ориентирана към ООН”, каза Лавров.

“Ние подчертахме, че на фона на активните опити на Запада да популяризира своята концепция за “основан на правила световен ред”, съвместните усилия на Русия и Китай за запазване на съвременната система на международното право стават все по-актуални”.

Връзките с Вашингтон са обтегнати и за двете страни.

В петък американски и китайски служители проведоха преговори в Аляска, кoито Вашингтон определи като “тежки”. Междувременно руският посланик се върна в Москва за преговори, след като президентът на САЩ Джо Байдън коментира, че вярва, че президентът Владимир Путин е убиец.

По време на двудневното си пътуване до Китай в понеделник Лавров призова Москва и Пекин да намалят зависимостта си от щатския долар.

Съвместното изявление от вторник призовава останалите страни да се въздържат от намеса във вътрешните работи на Русия и Китай.

Лавров подчерта, че Русия и Китай считат европейските и западните санкции за неприемливи.

В понеделник САЩ, Европейският съюз, Великобритания и Канада наложиха санкции срещу няколко китайски служители за предполагаеми нарушения на човешките права в Синдзян.

Русия се готви за нов кръг американски санкции заради, според думите на Вашингтон, намесата й в президентските избори на САЩ през 2020 г. Москва отрича тези обвинения.