Латвия и Литва предприемат спешни действия по границата с Беларус

Границата между Литва и Беларус, 19 юли 2021 г. [Stringer/EPA/EFE]

Латвия обяви във вторник (10 август) регионално извънредно положение по границата си с Беларус, тъй като литовските депутати одобриха строежа на ограда, за да се спре притокът на нелегални мигранти.

През последните 24 часа около 200 мигранти са преминали от Беларус в Латвия – държава от ЕС и НАТО с население от 1,9 милиона души.

“Режимът на извънредна ситуация означава, че границата между Латвия и Беларус ще бъде практически затворена за всички”, каза латвийският премиер Кришанис Каринс, след като кабинетът одобри извънредното положение, което да продължи от 11 август до 10 ноември.

В съседна Литва във вторник парламентът прие закон, който дава зелена светлина за изграждането на ограда по границата с Беларус. Законът дава на проекта висок приоритет и облекчава някои ограничения като обществени поръчки, свързани с него, обясни агенция BNS.

“Трябва да имаме силна и надеждна граница с Беларус възможно най-скоро”, каза вътрешният министър Агне Билотайте. Тя допълни, че законът ще намали наполовина времето за строителство на оградата, която ще струва 152 милиона евро.

Брюксел обвини беларуския лидер Александър Лукашенко, че умишлено насърчава нови незаконни влизания главно на иракски мигранти в отговор на все по-строги санкции срещу неговия режим.

Литва, която предложи силна подкрепа и убежище на беларуската опозиция, започна да връща мигрантите тази седмица, след като повече от 4000 души влязоха в страната от Беларус от началото на годината.

Полша, която също споделя граница с Беларус, отчита 349 мигранти от петък.

Също във вторник ЕС заяви, че има значително намаляване на преминаванията на мигранти, след като Ирак преустанови полетите си до Беларус след искания от ЕС и Литва.

Министрите от Европейския съюз трябва да обсъдят въпроса следващата седмица.