Лидерите на ЕС подкрепиха санкции срещу Беларус

Държавни и правителствени ръководители на ЕС в Брюксел на 24 май 2021 г. Това беше първата среща на високо равнище на ЕС от декември 2020 г. [Newsroom на Съвета]

Страните от ЕС са готови да наложат санкции срещу Беларус и да прекъснат авиационните връзки със страната, разгневени след като боен самолет беше изпратен, за да прихване самолет на „Райън Ер“ и журналист-дисидент беше арестуван. По време на срещата на върха на ЕС в понеделник, 24 май, един от лидерите обяви това действие за „държавно пиратство“.

Лидерът на Беларус Александър Лукашенко предизвика възмущението на международната общност, след като изпрати боен самолет в неделя, за да прихване полет на „Райън Ер“ от Атина до Вилнюс, на който бяха 26-годишният репортер Роман Протасевич и приятелката му София Сапега.

За да сложи сол в раната, беларуската държавна телевизия излъчи 30-секундно видео на Протасевич, който потвърждава, че е в затвора в Минск и се признава за виновен по обвинения в организиране на масови протести.

На кадрите се вижда как Протасевич – който рискува 15 години затвор – с тъмни петна по челото си, казва, че е бил третиран според закона.

Неговите приближени незабавно заявиха, че той е направил признанията по принуда.

По време на срещата на лидерите от ЕС в Брюксел те призоваха за забрана на беларуските авиокомпании до въздушното пространство на 27-членния блок и призоваха авиопревозвачите в ЕС да избягват полети над бившата съветска република, се посочва в съвместно изявление .

Също така лидерите се съгласиха да разширят списъка с беларуски лица, които вече санкционират, и призоваха Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) да разследва спешно Беларус.

„Реакцията трябва да бъде бърза и да бъде жестока“, заяви белгийският премиер Александер Де Кро пред журналисти преди срещата на върха на ЕС.

„Няма да толерираме никакви опити за игра на руска рулетка с живота на невинни цивилни“, заяви Шарл Мишел.

Ирландският външен министър Саймън Коуни коментира: „Това на практика беше авиационно пиратство, финансирано от държавата.“

EURACTIV беше информиран, че унгарският премиер Виктор Орбан е твърде мълчалив по отношение на Беларус и Русия.

ЕС и други западни страни също призоваха за освобождаването на Протасевич, който беше задържан при кацането на самолета.

Неговите включвания в социалните мрежи от Литва, където е в изгнание, бяха един от последните останали независими източници за новини в Беларус след масовите протести миналата година.

Заедно със съоснователя Степан Путило, Протасевич доскоро управляваше канала „Некста“, излъчван в платформата „Телеграм“, което помогна да се организират протестите, които бяха най-голямото предизвикателство за 26-годишното управление на Лукашенко.

С близо два милиона абонати на услугата, „Некста на живо“ и „Некста“ са популярни опозиционни канали и помогнаха за мобилизирането на протестиращи в Беларус.

Миналата година Протасевич и Путило бяха добавени в списъка на Беларус за „лица, замесени в терористична дейност“.

Опциите изглеждат ограничени

Някои авиокомпании и държави не чакаха насоки как да отговорят на случилото се.

Великобритания заяви, че инструктира британските авиокомпании да прекратят полетите си над Беларус и ще спре незабавно разрешителното на националния превозвач на Беларус „Белавия“. KLM, холандският клон на превозвача „Еър Франс“ KLM, временно ще спре полетите, предаде холандската информационна агенция (АНП).

И все пак възможностите за отговор от страна на Запада изглеждат ограничени.

Базираната в Монреал ИКАО няма регулаторни правомощия и ЕС няма правомощия за полети, излитащи и кацащи в Беларус, или летящи над нейното въздушно пространство, с изключение на директните полети, които излитат или кацат в Европа.

Също така заради разположението на Беларус, заобикалянето на страната би забавило полетите и би струвало пари на авиокомпаниите.

Миналата година ЕС и САЩ наложиха на няколко пъти финансови санкции срещу Минск, които не оказаха влияние върху поведението на президента Александър Лукашенко, който след оспорвани избори устоя на масовите демонстрации срещу неговото управление.

Лукашенко отрича измами по време на изборите. След оспорвания вот, всички главни фигури от опозицията са в затвора или в изгнание.

‘Бомбена заплаха’

„Некста“, новинарската служба, в която Протасевич е работил преди да създаде свой популярен блог, проведе интервю с майка му, която каза, че веднага след като е чула съобщения за бомбената заплаха, тя е знаела, че това е заговор за залавяне на сина ѝ.

„Само искам да кажа, че синът ми е герой, той е герой“, каза Наталия Протасевич, плачейки. „Искрено се надявам международната общност да се намеси за него.“

Беларус заяви, че е действал в отговор на фалшива бомбена заплаха, подадена от палестинската военна група Хамас. Говорителят на Хамас Фаузи Бархум отрече групата му да има връзка.

Беларус заяви, че нейните наземни контролери са дали насоки на полета, но не са му заповядали да кацне. Държавните медии заявиха, че намесата е наредена лично от Лукашенко.

Изпълнителният директор на „Райън Ер“ Майкъл О’Лиъри, който счита инцидента за държавно финансирано отвличане, заяви, че вярва, че агенти на сигурността са били на полета.

Литовските власти съобщиха, че петима пътници не са пристигнали, предполагайки, че освен задържаните Протасевич и Сапега, други трима са слезли в Минск.

Американският президент Джо Байдън осъди принудителното отклоняване на самолета и ареста на Протасевич като „пряко противопоставяне на международните норми“ и заяви, че видеото с журналиста изглежда е направено по принуда.

„Приветствам новината, че Европейският съюз призовава за целенасочени икономически санкции и други мерки, и помолих екипа ми да разработи подходящи варианти, които да държат отговорни виновните“, каза Байдън в изявление на Белия дом.

НАТО разкритикува „сериозния и опасен инцидент“ и заяви, че пратеници на военния алианс ще обсъдят случилото се във вторник.

Британският външен министър Доминик Рааб не отхвърли възможността Русия да е подкрепила операцията.

„Много е трудно да се повярва, че този вид действия биха могли да бъдат предприети без поне съгласието на властите в Москва“, каза той пред Парламента.

Русия отхвърли възмущението на Запада

Външният министър Сергей Лавров заяви, че Минск възприема „абсолютно разумен подход“, докато говорителят на министерството Мария Захарова се подиграва на възмущението на Запада.

„Шокирани сме, че Западът нарича случилото се в беларуското въздушно пространство „шокиращ“, каза Захарова във Фейсбук, обвинявайки западните държави в „отвличания, принудително кацане и незаконни арести“.

Украйна заяви, че ще спре директните полети между двете страни и над Беларус.