Лидерите на ЕС ще възложат изготвяне на стратегия за Русия

Главният дипломат на ЕС Жозеп Борел в Брюксел, Белгия, 18 май 2021 г. [EPA-EFE / OLIVIER HOSLET]

Лидерите на ЕС ще възложат на главния дипломат на ЕС Жозеп Борел да изготви доклад за стратегия на блока спрямо Русия, подобен на този, представен през март за Турция. Това става ясно от заключенията на проекта от срещата на върха, които EURACTIV видя.

Заключенията на проекта трябва да осъдят „неотдавнашните незаконни и провокативни действия на Русия в страни от ЕС и извън тях“ и да призове за единство и „подкрепа за източните партньори“.

Лидерите на ЕС са готови да потвърдят ангажимента си към петте принципа, уреждащи политиката на ЕС по отношение на Русия – пълно прилагане на споразуменията от Минск; по-тесни връзки с бивши съветски съседи на Русия; засилване на устойчивостта на ЕС срещу руските заплахи; селективен ангажимент с Русия по някои въпроси като борбата с тероризма; и подкрепа за лични контакти между хората.

Според документа лидерите на ЕС ще подканят главния дипломат да представи доклад за отношенията между ЕС и Русия, в съответствие с тези принципи, преди следващата среща на върха на ЕС през юни.

По-рано тази година Борел вече беше помолен да представи подобен доклад за влошените отношения между ЕС и Турция, който включваше положителен и отрицателен дневен ред и посочваше по-подробни действия спрямо Анкара, ако отношенията се влошат – включително и санкции.

Според длъжностни лица от ЕС руският доклад трябва да спечели време до следващата среща на върха на ЕС през юни, на която може да бъде представен цялостен подход към Москва, посочвайки, че ще бъде трудно да се постигне съгласие между страните от ЕС по темата.

Подминаваният проблем ще бъде противоречивата визита на Борел в Москва по-рано тази година, която учуди много дипломати от ЕС и получи тежки критики, след като главният дипломат на ЕС стана част от шоу, в което беше унижен от домакините си.

От страх Русия може да изслуша срещата на лидерите на ЕС, по инструкции на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, без мобилните телефони или таблетите да са позволени в залата.

Лидерите на ЕС имаха готовност да проведат „стратегически дебат“ за Русия през март, но виртуалната среща на върха на COVID-19 им попречи да обсъдят открито отношенията с Москва.

„Както беше договорено на нашата видеоконференция през март, ще проведем стратегически дебат за Русия. Нелегалните и провокативни действия на Русия продължават както в страните-членки на ЕС, така и извън тях, най-новият от които беше така нареченият списък на „неприятелските държави“, пише Шарл Мишел в своето писмо-покана до лидерите на ЕС в петък (21 май).

В средата на май Москва официално определи Чехия и САЩ като неприятелски държави и ограничи броя на персонала, нает от техните посолства, което предизвика критики от страна на Брюксел.

Оттогава недоволството спрямо Русия нараства, заради наложените реципрочни санкции между няколко държави от ЕС и Москва, вкарването на Алексей Навални в затвора, обвиненията на Чехия към руското военно разузнаване (ГРУ) във връзка с две експлозии в отдалечен склад за оръжия през 2014 г., както и скорошните военни действия на украинската граница, които изостриха напрежението.

Съвсем наскоро външните министри на ЕС се съгласиха, че преди руските парламентарни избори тази есен могат да се очакват подобни провокации и неприятни изненади.

Отговаряйки на въпрос на журналисти за възможни предложения за разширяване на санкциите срещу Русия, старши дипломат от ЕС заяви, че на срещата на върха някои страни от ЕС  може да предложат санкции срещу страната.

В събота (22 март) преди срещата на върха на ЕС, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова отговори на твърденията на австрийския външен министър Александър Шаленберг, че Москва няма интерес от диалог с ЕС.

„Това не е истина. Имаше много политически, хуманитарни и икономически проекти, в които Русия и ЕС участваха. Те обаче бяха блокирани, след като Брюксел прие антируски санкции и замени диалога с агресивна реторика, неоснователни обвинения и дезинформационни кампании“, написа Захарова във Фейсбук.