Лидерите на ЕС ще дърпат ухото на Ердоган заради новия конфликт с Гърция

"Европейският съвет изрази дълбока загриженост заради многократните скорошни действия и изявления на Турция. Анкара трябва да зачита суверенитета и териториалната цялост на всички държави-членки на ЕС“, се казва в проектозаключение на срещата на върха. [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Очаква се лидерите на Европейския съюз да осъдят новата ескалация на Турция срещу Гърция, според проекта за заключения на предстоящата среща на върха на ЕС, видян от EURACTIV.

„Европейският съвет изрази дълбока загриженост заради многократните скорошни действия и изявления на Турция. Анкара трябва да зачита суверенитета и териториалната цялост на всички държави-членки на ЕС“, се казва в проектозаключение на срещата на върха.

Като припомня своите предишни заключения и изявлението от 25 март 2021 г., Европейският съвет „очаква Турция да спазва изцяло международното право, да деескалира напрежението в интерес на регионалната стабилност в Източното Средиземноморие и да насърчава добросъседските отношения по устойчив начин.”

Напрежението между двете страни отново ескалира. Атина казва, че Турция ежедневно нарушава въздушното й пространство и е забелязала увеличаване на миграционните потоци както от морето, така и от сушата.

Анкара пък се позовава на международни договори и настоява за демилитаризация на гръцките острови, съседни на Турция, като твърди, че присъствието на гръцката армия застрашава сигурността на страната.

От друга страна, гърците твърдят, че поддържат военни сили там, тъй като от другата страна на Егейско море Турция е базирала в Измир  така наречената „Егейска армия“.

Гърците също така имат лоши спомени от миналото, тъй като през 1974 г., когато хунтата изтегли войските от Кипър, Турция нахлу и окупира нелегално кипърска територия, където остава и до днес.

Гръцки дипломат коментира, че „няма вероятност“ Турция да повдигне въпроса за демилитаризацията на гръцките острови на срещата на върха на НАТО.

„Ердоган би могъл да повдигне въпроса за демилитаризацията на островите само ако проблемът с Швеция и Финландия не бъде разрешен на срещата на върха в Мадрид, за да се отклони вниманието от основния проблем, който е присъединяването на двете скандинавски страни“, каза дипломатът.

„Ако това се случи, гръцката страна ще обясни спокойно, както винаги, че срещата на върха на НАТО не е правилното място за такива абсурдни твърдения“, добави източникът.

Наскоро в поредица от туитове на гръцки език турският президент Реджеп Тайип Ердоган директно заплаши гърците да внимават с позицията си за Егейско море, като в противен случай „ще съжаляват“.

Гръцкото правителство призова за национално единство спрямо „непредсказуем“ съсед, а бившият премиер Алексис Ципрас отговори на Ердоган на турски.

На фона на нова ескалация в гръцко-турските отношения след речта на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Конгреса на САЩ миналия месец, в която настоява Вашингтон да не продава бойни самолети на Анкара, Ердоган директно заплаши гърците в Туитър на техния собствен език.

„Още веднъж предупреждаваме Гърция да бъде предпазлива, да стои далеч от мечти, риторика и действия, които ще я доведат до резултати, за които ще съжалява, както се случи преди век“, написа Ердоган в Туитър.

Ердоган е раздразнен и от факта, че Гърция използва ЕС и НАТО – в последната Турция също е член – като защитен чадър в отношенията си с Турция. От своята страна Турция настоява висящите въпроси да се решава двустранно.

„Опитът за инструментализиране на НАТО и трети страни, включвайки ги в незаконността на различни военни учения на островите с демилитаризиран режим, е просто опит, който ще има катастрофален край“, заплаши Ердоган.