Лидерите на Полша и балтийските държави в Киев обсъждат военната помощ

Президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония пристигнаха в Киев на 13 април 2022 г. [Туитър акаунт на кабинета на президента на Полша.]

Президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония пристигнаха в Киев в сряда (13 април), за да се срещнат с президента на Украйна Володимир Зеленски и да обсъдят военната помощ. В същото време Русия предупреди, че превозните средства, натоварени с оръжия на украинска територия, ще бъдат считани за легитимни военни цели.

Четиримата се присъединяват към нарастващия брой европейски политици, които посещават украинската столица, откакто руските сили бяха изтласкани от северната част на страната по-рано този месец.

„Отправям се към Киев със силно послание за политическа подкрепа и военна помощ“, написа в сряда в Туитър президентът на Литва Гитанас Науседа като публикува снимка на президентите, стоящи до влак.

По-късно Науседа публикува снимки от посещението си на бойното поле в Димитривка и Бородянка – град, в който руската армия е извършила зверства срещу цивилни граждани.

Канцеларията на полския президент също публикува в Туитър снимки от посещението.

Срещата ще се съсредоточи върху начините за оказване на помощ на цивилното население и военните в Украйна, както и с разследванията на военни престъпления, заяви говорителят на естонския президент Алар Карис.

Тя се провежда ден след като президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че инвазията на Москва в Украйна е равносилна на геноцид, а президентът Владимир Путин обеща, че Русия ще продължи „ритмично и спокойно“ операцията си и ще постигне целите си.

Кабинетите на четиримата президенти отказаха да предоставят подробности за посещението от съображения за сигурност.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер планираше да посети Киев по същото време, „за да изпрати там силен сигнал за европейска солидарност с Украйна“, но не бееше добре дошъл в Украйна, заяви той във вторник.

Германският вестник „Билд“ съобщи, че Зеленски е отхвърлил плановете за посещение на Щайнмайер заради близките му отношения с Русия през последните години и подкрепата му за газопровода „Северен поток 2“, предназначен да удвои потока на руски газ към Германия, който междувременно беше спрян.

Руски предупреждения

Междувременно Русия предупреди, че ще разглежда превозните средства на САЩ и НАТО, превозващи оръжия на украинска територия, като легитимни военни цели.

Всички опити на Запада да нанесе значителни щети на руската армия или на нейните сепаратистки съюзници в Украйна ще бъдат „строго потушени“, заяви заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков в интервю за информационната агенция ТАСС в сряда.

„Предупреждаваме, че транспортирането на оръжия на САЩ и НАТО през украинска територия ще бъде считано от нас за законни военни цели“, цитира ТАСС думите на Рябков.

„Даваме на американците и другите западни страни да разберат, че опитите да забавят нашата специална операция, да нанесат максимални щети на руските контингенти и формирования на ДНР и ЛНР (Донецката и Луганската народна република) ще бъдат жестоко потушени“, каза той.

Още американски оръжия

Очаква се администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да обяви още в сряда още 750 млн. долара военна помощ за Украйна за борбата ѝ срещу руските сили, съобщиха за Ройтерс двама американски служители, запознати с въпроса.

Оборудването ще бъде финансирано с помощта на Президентските правомощия за изтегляне на средства или PDA, при които президентът може да разреши прехвърлянето на оборудване от запасите на САЩ без одобрението на Конгреса в отговор на извънредна ситуация.

Високопоставен сътрудник на Конгреса заяви, че оборудването, което ще бъде обявено, вероятно ще включва тежки наземни артилерийски системи за Украйна, включително гаубици.

Миналата седмица Белият дом заяви, че е предоставил над 1,7 млрд. долара помощ за сигурността на Украйна след нахлуването в страната на 24 февруари, което Русия нарича „специална военна операция“ за демилитаризиране и „денацификация“ на Украйна. Украйна и Западът твърдят, че Путин е започнал непровокирана агресивна война.