Лидерът на белоруската опозиция Тихановская евакуирана в Литва

Кандидатът за президент на Беларус от опозицията Светлана Тихановская пристига в избирателна секция за да гласува на президентските избори в Минск, Беларус, 9 август 2020 г. [Tatyana Zenkovich/EPA/EFE]

Беларуският опозиционен политик Светлана Тихановская е била евакуирана в Литва, стана ясно от публикация в Туитър на литовския външен министър Линас Линкявичус  във вторник (11 август).

Тихановская се изяви като основен съперник на Александър Лукашенко на президентските избори в неделя.

Екипът й не можа да се свърже с нея по телефона в понеделник, след като тя напусна сградата на изборната комисия. По-рано тя каза пред репортери, че смята себе си за победител на изборите, а не Лукашенко.

Линкявичус първо писа в Туитър през нощта срещу вторник, че местонахождението на Тихановская е неизвестно.

Десет часа по-късно, той публикува нов текст, в който казва, че тя е на сигурно място в Литва.

На власт повече от четвърт век, Лукашенко претендираше за победа срещу Тихановская, по професия учителка по английски, която излезе от неизвестност, за да се превърне в най-голямото предизвикателство за властта от години.

Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че вотът не е „свободен и справедлив“ и осъди „продължаващото насилие над протестиращите и задържането на привърженици на опозицията.“

Събитията се следят отблизо от Русия, чийто износ на нефт за Запада минава през Беларус и която отдавна разглежда страната като буферна зона срещу НАТО. Те също се наблюдават от Запада, който се опита да откъсне Минск от орбитата на Москва.

Германия призова Европейския съюз да обсъди санкции срещу Беларус. Подобни санкции бяха отменени през 2016 г. Полша призова за спешна среща на върха на Европейския съюз относно ситуацията в Беларус.

В поздравителната си тебеграма руският президент Владимир Путин призова Лукашенко да приеме по-дълбоки връзки между двете нации, които белоруският лидер преди това отхвърли като атака срещу независимостта на страната си.

Чуждестранни наблюдатели не са преценилиза свободни и честни в Беларус от 1995 г. насам, а преди провеждането на вота властите арестуваха съперниците на Лукашенко и започнаха криминални разследвания срещу други, изразили критика.