Литва: бездействието спрямо Беларус подкопава доверието в ЕС

Литовският външен министър Линас Линкявичус присъства на пресконференцията след четиристранната среща на балтийските държави и германските външни министри в Талин, Естония, 20 юли 2020 г. [EPA-EFE / TOMS KALNINS]

Липсата на действия от страна на ЕС по отношение на Беларус подкопава доверието във външната политика на блока. Това каза литовският външен министър Линас Линкявичюс пред вестник Financial Times в интервю, публикувано в неделя (6 септември).

ЕС трябва да насърчава демокрацията и да противодейства на влиянието на Русия в Беларус, посочва Линкявичус, добавяйки, че блокът трябва да предостави конкретна помощ на опозицията в Беларус.

“Понякога реагираме твърде късно, мерките ни са разпокъсани и не правят никакво впечатление на обществото или управляващите”, ​​каза Линкявичус пред Financial Times.

“Ако загърбим националните си ангажименти, това ще разруши основата нс Съюза“, коментира той. “Беларуският народ не трябва да се чувства изоставен”.

В края на август в Берлин  външните министри на ЕС постигнаха политическо споразумение за наказателни мерки срещу високопоставени поддръжници на беларуския президент Александър Лукашенко, с цел оказване на натиск за провеждане на нови избори.

Според политическото споразумение, бъдещите мерки срещу Беларус са насочени главно към лицата, отговорни за фалшифицирането на изборите и насилствените репресии върху мирните протестиращи. Това посочи първият дипломат на ЕС Жозеп Борел пред репортери в Берлин след срещата.

ЕС трябва да наложи санкции, както направиха Литва, Латвия и Естония срещу президента Александър Лукашенко и 29 други държавни служители, смята Линкявичус.

В петък беларуският опозиционен лидер Святлана Тихановская призова ООН да осъди репресиите на Лукашенко срещу протестиращите, които го обвиняват във фалшифициране на президентските избори миналия месец.

Тихановская призова международната общност да наложи санкции на лицата, отговорни за изборните нарушения. Опозиционният лидер говори от литовската столица Вилнюс, където намери убежище, след като Лукашенко започна репресиите си.

Лукашенко, който е на власт 26 години, е изправен пред вълна от протести след победата  си на изборите на 9 август. Той отрече обвиненията на опозицията и западните страни, че гласуването е фалшифицирано и се противопостави на исканията да се оттегли.

В същото време беларуската опозиционна активистка Олга Ковалкова пристигна в полската столица Варшава в събота, като заяви, че е била принудена от властите в Беларус да напусне страната.

На 25 август Ковалкова, високопоставена фигура в Координационния съвет на беларуската опозиция, беше осъдена на 10 дни затвор.

В събота тя посочи, че властите са ѝ казали, че ако не напусне страната, ще последват  и допълнителни арести.

Междувременно полското правителство потвърди, че лидерът на беларуската опозиция Святлана Тихановская ще посети Варшава в сряда (9 септември), където ще се срещне с премиера Матеуш Моравецки.