Лондон обвини ЕС, че „се опитва да подкопае“ статута на Гибралтар

Гибралтар стана част от Шенгенската зона, за да няма проблеми на границата си с Испания. [Carrasco Ragel / EPA / EFE]

Правителството на Великобритания обвини Европейския съюз във вторник (20 юли), че „се стреми да подкопае суверенитета на Обединеното кралство над Гибралтар“. Лондон предупреди, че плановете на блока „не могат да създадат основа за преговори“.

Коментарите дойдоха в деня, в който Европейската комисия обяви начало на преговори, което изисква съгласието на 27-те държави-членки на блока, преди да започне да преговаря с Обединеното кралство за Гибралтар.

Британската територия, която е част от континентална Испания и чийто статут отдавна се оспорва от Мадрид, Гибралтар, не е включена в обхвата на Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство, което влезе в сила през януари.

Съгласно споразумение, финализирано между Великобритания и Испания на 31 декември, ден преди тя да напусне единния пазар на ЕС, Гибралтар стана част от Шенгенската зона, за да няма проблеми на границата си с Испания.

„Обединеното кралство, Гибралтар и Испания договориха прагматично рамково споразумение, което се случи чрез консултация с Европейската комисия“, заяви британският външен министър Доминик Рааб.

„Предложеният от Комисията мандат, публикуван днес, директно противоречи на тази рамка. Той се стреми да подкопае суверенитета на Обединеното кралство над Гибралтар и не може да представлява основа за преговори“, добави той.

„Постоянно показваме прагматизъм и гъвкавост в търсенето на договорености, които работят за всички страни, и сме разочаровани, че това не е реципрочно. Призоваваме ЕС да помисли отново“, каза Рааб.

Основната точка на несъгласие е ролята на испанските гранични служители. Споразумението между Обединеното кралство и Испания предвиждаше служителите от Фронтекс, граничната агенция на ЕС, да управляват границата.

В изявление на Европейската комисия се казва, че „предлагат решения за премахване на физически проверки и контрол върху лица и стоки“ на границата между Испания и Гибралтар.

„Това не засяга въпросите за суверенитета и юрисдикцията и се фокусира върху сътрудничеството в региона“, добави изпълнителната власт на ЕС.

Мандатът на Комисията обхваща редица въпроси, свързани с управлението на границите, включително убежище, визи, разрешителни за пребиваване, полицейско сътрудничество и обмен на информация.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който отговаря за преговорите и отношенията след Брекзит, заяви, че предложенията на ЕК са свързани със „спазване на политическия ангажимент, който поехме към Испания за започване на преговорите по отделно споразумение между ЕС и Обединеното кралство за Гибралтар. ”

„Целта е да има положително въздействие за тези, които живеят и работят от двете страни на границата между Испания и Гибралтар, като същевременно защитава целостта на Шенгенското пространство и единния пазар“, добави Шефчович.