Лукашенко арестува неудобен журналист с изтребители

Александър Лукашенко [EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK]

Беларуските власти вдигнаха изтребители, за да прихванат и приземят пътнически самолет, в който е пътувал активистът и политически опонент на режима на Александър Лукашенко.

Полет на нискотарифната компания “Райън Ер”, който е летял от Атина към Вилнюс, е бил прихванат и придружен от МиГ-29 на беларуските власти, които са съпроводили самолета до летището в Минск. От самолета е бил свален и арестуван Рoман Протасевич, който е основател на информационния канал NEXTA.

След изборите в Беларус миналото лято каналът информираше за масовите протести там и имаше около два милиона последователи. Властите го заглушиха в Беларус и повдигнаха обвинение срещу Рoман за организиране на масови безредици и екстремизъм и го обявиха за издирване.

В края на миналата година Протасевич стана главен редактор на сайта GolovnogoMozga, който също бе определен от режима на Александър Лукашенко за екстремистки. Основателят на NEXTA е сред носителите на наградата Сахаров на Европейският парламент.

Легендата на беларуските власти, които потвърдиха ареста на Рoман Прoтасевич, е, че са получили сигнал за бомба на борда на полета “Райанер”, което е наложило извънредното кацане. Те едва след това са установили, че сред 171 пътници на борда е издирваният активист.

Близки на задържания казаха за беларуски независими организации, че Роман е бил в Гърция на почивка, но забелязал на летището странно поведение на хора около него. Един рускоговорещ човек дори заснел с телефон паспорта му по време на проверката на летището в Атина.

Според законите на Беларус задържаният рискува смъртни наказание. Случилото се предизвика незабавна реакция на международната общност.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова Минск незабавно да освободи арестувания активист Председателят на ЕНП Доналд Тукс написа в Туитър, че Лукашенко е вече заплаха не само за гражданите на Беларус, но и за международната сигурност и определи действията му като тероризъм.

Случаят с беларуския активист е прецедент. Досега международната общност не беше се сблъсквала с преследване и задържане на политически опонент чрез сваляне на граждански международен полет.

България определи като абсолютно неприемливо и изключително тревожно принудителното отклоняване и приземяване в Минск на редовния полет на Ryanair от Атина за Вилнюс, съобщи късно в неделя външното министерство.

На борда на самолета има и един български гражданин. 

Самолетът вече се приземи във Вилнюс, но без беларуския журналист Роман Протасевич.

Принудителното кацане на самолета на Ryanair в Минск е много сериозно нарушение на международните норми. МВнР призова незабавно да бъде разрешено на Роман Протасевич да продължи пътуването си до Вилнюс. В Беларус той е принудително задържан по обвинения за организиране на масови безредици, нарушаване на реда и разпалване на социална омраза, след като отразява протестите в Беларус за канала Nexta Live в Instagram, допълва МВнР.