Лукашенко: Говоря с Путин за Сърбия почти на всяка среща

Президентът на Беларус Александър Лукашенко по време на пресконференция след разговорите с руския си колега Владимир Путин в Кремъл в Москва, Русия, 9 септември 2021 г. [Pool / EPA / EFE]

Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че почти на всяка среща с руския президент Владимир Путин обсъжда Балканите и по-специално Сърбия.

Лукашенко направи този коментар във вторник (7 декември) по време на среща в Минск с председателя на групата за приятелство с Беларус на сръбския парламент Драгомир Карич, съобщи сръбската агенция Танюг.

„Трябва да ви кажа, че говоря за Балканите на почти всяка среща с президента Путин. А ние кого имаме на Балканите? Имаме Сърбия. Тя винаги е била крепост на славяните  там“, заяви Лукашенко.

„Много често си говорим за проблемите, пред които сте изправени. Ние сме ангажирани с много добро сътрудничество“, добави президентът на Беларус.

Според беларуската информационна агенция БелТА по време на срещата с Карич Лукашенко е посочил, че президентът на Сърбия Александър Вучич е наясно с това и напомни за срещата между него и Путин в Сочи миналия ноември.

Вучич се похвали в Сочи, че цената на руския газ ще остане 270 долара за 1000 кубически метра за Белград през следващите шест месеца. Той я нарече „невероятна“, тъй като цената на газа на фондовата борса е над 1000 долара за 1000 куб. метра.

По този повод руският президент подчерта важността на сътрудничеството на двете страни във военно-техническия сектор и на международната арена.

На 2 декември медиите съобщиха, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу и сръбският вътрешен министър Александър Вулин са се договорили да разширят и засилят военното сътрудничество между двете страни на среща в Москва.

Шойгу отбеляза, че Москва и Белград постепенно и успешно изпълняват програма, която бе приета преди много години.

„Винаги имаме проблеми, които да обсъждаме с нашите сръбски приятели. Сътрудничеството между Русия и Сърбия стана динамично и многостранно през последните години,“ обясни той.

Вулин каза, че в най-близко бъдеще в сръбската столица Белград ще бъде открит офис на руското министерство на отбраната съгласно подписаното по-рано споразумение.

Сръбският външен министър добави, че офисът ще отвори много скоро и че „остават само техническите детайли“. Вулин обяви и придобиването на новите руски системи за противовъздушна отбрана „Панцир“.

„Взехме руски противотанкови ракетни комплекси „Корнет“. Имаме танкове, бронирана техника и купуваме нови „Панцир“, заяви Вулин.

Шойгу каза, че през последните години сътрудничеството между Русия и Сърбия е динамично и всеобхватно. „Президентите на нашите страни се споразумяха за по-нататъшното развитие на двустранното сътрудничество в различни области, включително отбраната“, каза още Шойгу.

Вулин на свой ред отбеляза, че руско-сръбското военно сътрудничество се развива динамично и похвали приноса на Шойгу към него.

Много проевропейски настроени сърби са изненадани, че въпреки очевидното отдалечаване на Сърбия от ЕС, Брюксел се съгласи да отвори още една глава от преговорите за присъединяване.