Лукашенко нареди затваряне на границата с Украйна

Президентът на Беларус Александър Лукашенко в Минск, Беларус, 7 декември 2020 г. На 2 юли 2021 г. той нареди затваряне на границата с Украйна, за да предотврати вкарването на оръжия от Украйна в Беларус, съобщава беларусската държавна информационна агенция Белта. [Pool/EPA/EFE]

Лидерът на Беларус Александър Лукашенко нареди затваряне на границата с Украйна. Решението, от петък (2 юли), е опит да  се спре, както той нарече, притока на оръжия към хора подготвящи преврат, разкрит от неговите служби за сигурност. Информацията предава държавната информационна агенция БелТА.

Изглежда, че решението за затваряне на границата с Украйна задълбочава противопоставянето между Беларус и останалия свят. Западния свят беше  разгневен след принудителното сваляне на полет на Ryanair през май и ареста на правителствения критик Роман Протасевич.

Заради тези действия Запада наложи санкции срещу Беларус. Европейският съюз и Украйна също забраниха влизането на полети, които са регистрирани в Беларус, във въздушното им пространство.

Лукашенко, който многократно е обвинявал западните недоброжелатели, че се опитват да го свалят от власт, заяви, че е поръчал чистка в цялата страна. Той заяви, че в Беларус са разкрити бунтовнически групи, които планират да извършат преврат.

„Те преминаха границата. Не можем да им простим“, каза той.

По време на среща по случай деня на независимостта на страната, лидерът на ветераните заяви, че Германия, Литва, Полша, Украйна и САЩ стоят зад предполагаемата бунтовническа дейност, предаде БелТА.

„Огромно количество оръжия идват от Украйна в Беларус. Затова наредих на гранично-охранителните сили да затворят напълно границата със страната“, каза Лукашенко.

Говорителят на украинското външно министерство Олег Николаенко заяви, че Украйна нито се е намесвала във вътрешните работи на Беларус, нито планира да го направи в бъдеще.

„Украинската страна не е получила официално уведомление от Беларус за затварянето на границата. Предимно хората от Беларус ще страдат от такива действия“, каза Николаенко.

Беларус дели границата си с Украйна на юг. Граничи с Полша и Литва на запад, Латвия на север и Русия на изток.

Решението за затваряне на границата с Украйна идва дни след като Беларус отзова своя постоянен представител в ЕС за консултации, след като Брюксел наложи икономически санкции.

Но Лукашенко, който също беше санкциониран от Запада за мащабна политическа репресия, до голяма степен изглежда невредим от санкциите. Според рейтингови агенции и анализатори, възможно е той да продължи да финансира икономиката и силите си за сигурност.

ЕС ще помага на Литва срещу „политически мотивирания“ поток от нелегални мигранти

В петък, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща подкрепа за Литва, която се сблъсква с бързо нарастващ поток от мигранти. Те идват от Близкия изток и преминават през 679-километровата граница на страната с Беларус.

В петък, литовското правителство обяви извънредна ситуация в цялата страна. Причината е, че в рамките на 24 часа, 150 мигранти са преминали нелегално границата. Този брой е по-голям от влезлите мигранти годишно, през която и да е от трите предходни години.

„Тук наистина виждаме пример за политически мотивиран модел. И Европейската комисия и ЕС застават до вас в тези трудни времена“, заяви фон дер Лайен във Вилнюс на съвместна пресконференция с президента на страната Гитанас Наудеда и премиера Ингрида Шимоните.

Европейската комисия може да предостави на Литва достъп до спешни фондове за контрол на „извънредната ситуация“ и ще изпрати служители на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex), за да усилят контрола, каза фон дер Лайен.

Премиерът на Литва заяви в средата на юни, че вярва, че Беларус стои зад неотдавнашния скок на нелегалната имиграция в Литва.

На 26 май по време на речта си пред парламента, Александър Лукашенко заяви, че страната вече няма да възпрепятства мигрантите да преминават западната й граница.

„Тук ние хващахме мигранти на тълпи – сега забравете, сами ще си ги  хващате“, каза Лукашенко след наложените санкции.

Според литовската гранична охрана, тази година малко над половината от 822-те мигранти са от Ирак, но също така от Иран, Сирия, Гвинея, Турция и Шри Ланка.