Лукашенко обвини „нацистка“ Германия след новите санкции на Запада

Президентът на Беларус Александър Лукашенко в кабинета си на 5 октомври 2020 г. [Pool / EPA / EFE]

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обвини съвременна Германия в нацизъм. Той заяви това, във вторник (22 юни), по повод 80-годишнината от нападението на Хитлер над Съветския съюз и ден след наложените координирани санкции на Запада.

 

Санкциите на ЕС, САЩ, Великобритания и Канада бяха наложени в отговор на принудителното отклоняване на международния полет до Минск през миналия месец. Опозиционният активист Роман Протасевич и неговата приятелка бяха задържани от беларуските власти.

По време на събитие в чест на Втората световна война, 66-годишният беларуски президент заяви, че санкциите са част от продължаващата „хибридна война“ на Запада срещу страната му.

Но „не очаквахме участието на Германия в този колективен заговор“, каза той.

„От онези, чиито предци не само убиха всеки трети в Беларус, но и милионите неродени деца по време на Великата отечествена война.“

Лукашенко също така посочи „символичния“ момент на санкциите в навечерието на 80-годишнината от нахлуването на нацистка Германия в Съветска Русия.

В обръщение към германския външен министър Хайко Маас, който в понеделник призова за широки икономически санкции срещу Беларус, Лукашенко каза: „Кой си ти? Покаял се германец или наследник на нацистите?“

Лукашенко управлява бившата съветска държава в продължение на почти три десетилетия. Той предприема строги мерки, с които да спира опозицията, след като миналата година избухнаха масови протести след оспорваните президентски избори.

По-рано във вторник беларуското външно министерство също осъди новите санкции, а премиерът Роман Головченко заяви, че властите обсъждат „адекватни ответни мерки“.

ЕС и САЩ санкционираха десетки физически и юридически лица заради жестоките репресии срещу опозицията в Беларус. Това се случи след като Лукашенко беше преизбран през миналия август за шести мандат.

В понеделник Брюксел и Лондон добавиха в черните си списъци седем официални лица – включително министрите на отбраната и транспорта на Беларус.

„Откровена подигравка“

По време на срещата на министрите на външните работи на ЕС в Люксембург бяха подкрепени и широк спектър от санкции, които са насочени към основните източници на приходи за белоруския режим. Това са износът на поташ, тютюневата промишленост, нефт и нефтохимическите продукти.

„Продължават умишлените, разрушителни действия срещу населението, за да сеизразходват финансовите ресурси на режима“, се посочва в изявление на външното министерство.

То определи санкциите като „враждебни действия“ и заяви, че страните от Запада използват „натиск върху суверенна държава“.

„На този фон изявлението на ръководството на ЕС изглежда като откровена подигравка, подигравка с логиката и здравия разум“, заявиха от министерството.

От него добавиха, че Беларус „е в състояние и ще направи всичко възможно да защити своите граждани и стопански субекти в страната“, а ограниченията „няма да имат желания ефект“.

Лукашенко и неговите съюзници са изправени пред множество санкции от Брюксел и Вашингтон заради насилственота намеса в протестите, които в продължение на месеци събираха десетки хиляди хора по улиците.

Хиляди бяха арестувани, а няколко души загинаха. Ключови опозиционни фигури или избягаха от страната, или попаднаха в затвора.

По време на изборите основният опонент на Лукашенко беше Светлана Тихановская. Нова фигура в политиката, която зае мястото на съпруга си, който е в затвора, като бързо набра популярност.

Няколко дни след началото на протестите тя беше принудена да отиде в Литва.

Опозицията смята, че Тихановская е истинският победител в изборите и е получила подкрепата на няколко западни лидери.

Досега обаче Лукашенко отблъсва западния натиск благодарение на подкрепата на ключовия си съюзник и кредитор Русия.