Лукашенко опитва да стопли отношенията на Беларус с ЕС

Александър Лукашенко [EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK]

Президентът на Беларус Александър Лукашенко посети Австрия във вторник (12 ноември). Това е първото му пътуване до страна от ЕС след повече от три години.

Лукашенко се стреми към по-тесни връзки със Запада на фона на напрежението с Русия. той ще се срещне с австрийския президент Александър Ван дер Белен, след като австрийският канцлер Себастиан Курц посети Беларус през март.

Често наричана “последната диктатура на Европа”, Беларус е мишена на западните санкции заради незачитане на човешките права и липсата на честни избори, а 65-годишният Лукашенко рядко пътува до Европа. През последните години обаче Западът и Беларус се стремят да подобрят връзките си, тъй като Кремъл настоя за по-тесни отношения между Москва и Минск.

Карин Кнайсъл, министър на външните работи на Австрия при предишната администрация на Курц, заяви през януари, че нейната страна иска да развие по-тесни връзки с Беларус като “буферна държава” между Русия, ЕС и Украйна.

Най-близкият съюзник на Беларус е Русия. Двете страни имат тясно търговско и военно сътрудничество. През последните месеци Москва притиска Минск към по-тясна интеграция. Докато Лукашенко приветства по-тесните връзки с Москва, той не харесва идеята за обединение. Москва отрича да има такива намерения.

Говорителят на Кремъл Дмитри Песков заяви, че е “нормално” Минск да има контакти с други страни.

“Лоялен” съюзник на ЕС

Посещението в държава от ЕС е “дипломатически успех” за Лукашенко преди парламентарните избори в неделя, смята политическият анализатор Артьом Шрайбман.

През септември Лукашенко даде заявка, че иска да подобри и връзките на страната с Вашингтон и прие за разговор в Минск тогавашния съветник по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън.

Директор на държавното селско стопанство по времето на съветската епоха, Лукашенко е първият президент на Беларус след обявяването на независимостта на страната през 1994 г. и управлява оттогава.

През 2016 г. той посети Италия и Ватикана, след като Европейският съюз отмени по-голямата част от санкциите, наложени срещу него и други негови сънародници заради нарушаване на човешките права. Беларус е единствената държава в Европа, в която все още има смъртно наказание.

От 2016 г. Лукашенко многократно е канен на посещения в Европа, но досега отклоняваше поканите. След Русия, Австрия е един от най-големите източници на преки чуждестранни инвестиции в Беларус, а белоруските медии я определиха като „най-лоялната“ към Миск отстраните-членки на ЕС. Лукашенко е бил в Австрия на частно посещение- на ски със семейството си през 2002 г. През март в Беларус Курц му подари чифт ръчно изработени дървени ски.