Лукашенко се осмели да застане пред народа – и бе освиркан

Привърженик на опозицията държи плакат с надпис „Нови избори“ по време на протестна акция в Минск, Беларус, 17 август 2020 г. [Tatyana Zenkovich/EPA/EFE]

Демонстрантите изляцоха по улиците на белоруската столица в понеделник (17 август) за девета поредна нощ на протести срещу президента Александър Лукашенко, който беше освиркан от работници във фабрика, пред които се бе осмелил да вземе думата.

Няколко хиляди протестиращи се събраха на площада на Независимостта в централен Минск, развявайки червено-белия флаг на опозицията, скандирайки „Махай се“ и призовавайки авторитарния лидер на бившата съветска република да подаде оставка.

Демонстрантите също протестираха до центрове за задържане с искане за освобождаване на опозиционни лидери и протестиращи, арестувани по време на митинги, оспорващи резултатите от президентските избори на 9 август, за които Лукашенко твърди, че е спечелил с 80% от гласовете.

Повече от 100 000 души участваха в „Марш за свобода“ след призиви за продължителни демонстрации от Светлана Тихановская, дебютантка в политиката, която се изправи срещу Лукашенко на 9 август и твърди, че тя е спечелила изборите.

Лидерите на Европейския съюз ще проведат извънредна видео среща на високо равнище за Беларус в сряда, а президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ следят събитията „много отблизо“, описвайки го като „ужасна ситуация“.

Русия, най-могъщият съюзник на Лукашенко, обаче заяви, че е готова да се намеси, ако е необходимо.

„Борба със собствения си народ“

Полицейското насилие, което доведе до хиляди арестувани и предизвика множество обвинения за бруталност, изглежда обърна срещу Лукашенко дори базата на неговата подкрепа в държавните индустрии.

На кадри, широко споделяни в социалните медии, работници в Минския завод за колесни трактори (MZKT) прекъснаха Лукашенко с викове „Махай се!“ когато той се опита да произнесе реч в понеделник.

Разгневен Лукашенко, който по-рано каза на работниците, че няма да се поддава на призиви за нови избори, слезе от сцената и каза: „Благодаря, казах всичко. Можете да викате“Махни се“.

Във видеозапис на речта Лукашенко може да се чуе, че казва: „Докато не ме убиете, няма да има избори“.

Но по-късно той предположи, че може да е готов да предаде властта след референдум за промяна на конституцията.

„Трябва да ги одобрите на референдума и след това, на основата на тази нова конституция, ако искате, да проведете парламентарни или президентски избори“, каза той.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в понеделник изрази своята загриженост относно провеждането на изборите в Беларус и непропорционалната употреба на сила срещу мирни протестиращи, многото задържани и предполагаемите изтезания и малтретиране от страна на силите на сигурността.

ОССЕ заяви в изявление, че е направило „официално предложение“ на правителството на Беларус за улесняване на диалога между двете страни.

„Необходим е открит и конструктивен диалог, за да се намери път в Беларус“, се казва в изявлението.

„Официалното предложение е изпратено на правителството на Беларус за посещение на действащия председател на ОССЕ (албанският премиер Еди Рама) за да се срещне с правителството и представители на опозицията“, добави групата.

Канадският министър на външните работи Франсоа-Филип Шампан заяви, че Отава се присъединява към страните, осъждащи „насилството срещу мирните протестиращи“ и че отхвърля „фалшифицираното“ гласуване и настоява за свободни и честни избори.

В своето изявление той също призова за задълбочено разследване, което да се проведе с участието на ОССЕ.

Междувременно демонстрантите се събраха и пред сградата на държавната телевизия в Минск, където местните медии съобщават, че към стачката са се присъединили 600 души.

Мария Колесникова, висш лидер на опозицията, се присъедини към протестиращите, като каза: „Знам колко се страхувате защото всички се страхуваме. Благодарим ви, че преодолявате страха си и се присъединявате към мнозинството.“

Производството на калий в предприятието Беларускали бе частично спряно, след като работниците се присъединиха към протеста, съобщават руските информационни агенции.

Тихановская „готова“ да поведе Беларус

Във видео, публикувано в интернет  понеделник, Тихановская – сега в изгнание в Литва – каза, че въпреки че никога не е планирала да влиза в политиката, е готова временно да поеме ръководството на страната.

„Съдбата направи така, че се оказах на първата линия на конфронтация срещу произволното управление и несправедливостта“, каза Тихановская, която се кандидатира за президент след като други потенциални кандидати, включително съпругът й, бяха вкарани в затвора.

„Готов съм да поема отговорност и да действам като национален лидер през този период.“

Тихановская, която казва, че ще организира нови избори, ако Лукашенко се оттегли, поиска освобождаването на всички задържани, а срещу всички, които стоят зад репресията, да се образуват наказателни дела.

Повече от 6 700 бяха арестувани, стотици бяха ранени и двама души загинаха при репресиите.

Задържаните бяха постепенно освобождавани, като много от тях споделиха ужасяващи свидетелства за побоища и изтезания.