Македонските българи не желаят да бъдат търгувани срещу визи

Северна Македония ще има нов премиер след оставката на Зоран Заев миналата седмица. Снимка: V.Lawrence, Shutterstock.

Македонските българи излязоха в сряда с отворено писмо до българските власти, с което призоваха София да не прави никакви отстъпки към Скопие, нито да се допуска търгуване на техните права срещу отпадане на американските визи и приемане на България в Шенген

Преди два дни лидерът на ИТН Слави Трифонов излезе с идеята България да вдигне ветото ветото върху европейската интеграция на Северна Македония, но срещу това да получи значителни отстъпки от САЩ и страните от ЕС.

Той поиска Вашингтон да въведе безвизово пътуване за българите, въпреки че страната ни не изпълнява главното условие – отказите за издаване на визи за българи да са под 3%. В момента отказите са близо четири пъти по-висок процент.

По отношение на приемането в Шенген България е преценена като подготвена от ЕК, но редица страни в ЕС смятат, че това не бива да се допуска зарази проблеми с корупцията и върховенството на закона. Основен поддръжник на тази позиция е Нидерландия.

В качеството си гражданин обаче Слави Трифонов смята, че българското вето може да се размени срещу подобни отстъпки от западните партньори. Македонските българи не смятат, че това е правилна позиция.

“Ключът към бъдещото разширяване на Европейския съюз трябва да бъде равноправието и добруването на всички народи от региона и на онези части от тях, които по силата на сложната балканска история днес живеят в съседни страни, сред други народи“, това се казва в призив на организациите на македонските българи, изпратено до президента Румен Радев, премиера Кирил Петков, председателя на Народното събрание Никола Минчев и председателите на парламентарните групи на политическите формации, цитирано от БГНЕС.

“Припомнихме, че ние, македонските българи, сме именно такава част от народ, която вече десетилетия е откъсната от своята татковина, че сме понесли сме много мъка, страдания и унижения, че оцеляхме, въпреки насилствената асимилация, въпреки липсата на така нужната ни през годините подкрепа, с каквато околните държави щедро обгрижват своите сънародници в РС Македония“, се казва в писмото.

Те изразяват готовност да работят пълноценно и равноправно за своята държава, за нейното икономическо, политическо и обществено извисяване, а не като граждани „втора категория“. Според тях това може да стане единствено и само, ако получат конституционни гаранции за тяхното равноправие с останалите части от народи, както са вписани в македонската конституция.

“Ние не искаме нищо друго освен равноправие. Ние искаме както всички останали части от народи в РС Македония да се радваме на своя език, традиции, история, паметници и всичко останало, което е свързано с нашата идентичност“, се казва още в призива към българските власти.

Те казва, че свикването на новото Народно Събрание и встъпването на новото българско правителство дават надежда, че интересите на македонските българи ще бъдат решително защитени от държавните и политически лидери на България.