Макрон в Литва: Русия ни е нужна, за да има мир в Европа

Президентът на Литва Гитанас Науседа и съпругата му Диана Науседиене приветстват френския президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит Макрон във Вилнюс, Литва. [Valda Kalnina/EPA/EFE]

Френският президент Еманюел Макрон настоя Европа да си сътрудничи с Русия за постигане на мир в Европа. Той не се съобрази с призивите на колегите си да преразгледа отношението си към Москва след отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

През последната година Макрон се опита да намали недоверието между Русия и Запада, като се надяваше да привлече руска помощ за решаване на най-неразрешимите кризи в света.

Въпреки добрите намерения на Макрон, някои правителства, особено на изток, не са доволни. Те избягаха от орбитата на Москва след Студената война и не искат да се връщат там. Балтийските страни казват, че твърде малко неща са се променили, за да се разтопи ледът след руската намеса в Украйна през 2014 г.

Във Вилнюс в понеделник, при първото посещение на френски президент в балтийските страни от 2001 г., Макрон продължи да поддържа позицията си. Той е наясно, че тази стратегия дава малки резултати, но не се отказва от нея.

“Ако искаме да изградим мир на европейския континент, трябва да работим с Русия“, каза Макрон на пресконференция с литовския си колега Гитанас Науседа.

“Казвам това в страна, която е преживяла най-лошото, изтърпяла е потисничество. Но не можем се правим, че Европа е остров, далеч от Русия “, добави Макрон.

С ясното съзнание, че стъпва по тънката граница между защитата на демократичните идеали и желанието да не се провокира Русия, френският лидер обяви, че ще се срещне с белоруския лидер на опозицията Светлана Тихановская във вторник на закрити в врати.

Запитан за отравянето на Кремълския критик Алексей Навални, Макрон повтори, че Русия трябва да предостави разяснения по случая или да се изправи пред международните последици. Той обаче не уточни какви могат да бъдат те.

Според него международната общност ще трябва да вземе решение за последиците въз основа на информация, предоставена от Русия на Организацията за забрана на химическите оръжия.