Макрон: НАТО е в “мозъчната смърт”

Еманюел Макрон [EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH]

Европейските страни вече не могат да разчитат на Съединените щати да защитават съюзниците си от НАТО, предупреди френският президент Еманюел Макрон в интервю в четвъртък (7 ноември). Изказването му идва само седмици преди срещата на върха на НАТО в Лондон, която трябва да закърпи нарастващите пукнатини в Алианса.

“Това, което в момента преживяваме, е мозъчната смърт на НАТО”, се казва Макрон в интервю за британския седмичник The Economist. “Няма координация за вземането на стратегически решения между Съединените щати и съюзниците им. Няма”, оплака се френският президент. “Имаме некоординирани агресивни действия на друг съюзник в НАТО, Турция, в област, в която са поставени под въпрос нашите интереси”, добави той.

Забележките на Макрон вероятно ще разтърсят Алианса, който от месеци е обхванат от спорове за споделяне на отговорностите и стратегическите избори. “Институционалните отношения между ЕС и НАТО са едно, двустранните отношения със съюзниците са другото – и е много важно да се направи това разграничение, въпреки че понякога има тенденция двете неща да се сливат”, коментира пред журналисти високопоставен източник от ЕС.

“Всъщност имаме доста дискусии със САЩ по въпросите на сигурността и отбраната и в момента има добър диалог. Не мисля, че отношенията на ЕС с НАТО са засегнати по никакъв начин, тъй като имаме стабилна институционална рамка.”

Противоречията в НАТО се появиха, след като Турция започна офанзивата си в Сирия през октомври, като правителствата на ЕС заплашват Анкара със санкции. Пак през октомври, в светлината на военната операция на Турция срещу кюрдските бойци в североизточна Сирия, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че Алиансът не трябва да губи единството си в борбата срещу Ислямска държава.

Тогава обаче страните от НАТО ставаха все по-загрижени, ако сирийската армия или съюзническите участници отговарят с военен удар на турската офанзива, ситуацията може да се превърне в сценарий по член 5. По силата му нападение срещу държава от НАТО се приема за атака срещу всички съюзници и ги задължава да си оказват помощ.

Разделението между европейските членове на НАТО и Турция се задълбочи допълнително, тъй като външните министри на ЕС в обща позиция посъветваха членовете на блока да спрат износа на оръжие за Анкара, докато министрите на отбраната на НАТО трябваше да признаят, че не могат да направят много, за да ограничат важния си съюзник.

Турция и САЩ взеха своите решения, без да се консултират с колегите си от НАТО. Това изненада водещите европейски сили от Алианса – Франция, Великобритания и Германия и вбеси Макрон, който отдавна настоява за по-тясно европейско сътрудничество в областта на отбраната и “стратегическа автономия”.

“Трябва да преоценим реалността какво е НАТО в светлината на ангажимента на Съединените щати”, предупреди френският президент. “Според мен Европа има капацитета да се защити”, добави той. По думите му това може да стане, ако се “ускори развитието на европейската отбрана”.

На въпрос дали все още вярва в колективната защита по член 5, Макрон отговори: “Не знам” и така постави под съмнение основополагащия принцип на НАТО само седмици преди срещата на върха в Лондон, на която ще бъде отбелязана 70-ата годишнина на Алианса.

“Златни думи. Истински и отразяващи. Ясно определение на сегашното състояние на НАТО”, написа във Фейсбук говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова.