Макрон подкопава стабилността на Балканите, обяви гръцки евродепутат

Стелиос Кулоглу [E{A/ JULIEN WARNAND]

Ветото на френския президент Еманюел Макрон върху европейската перспектива за Северна Македония ще отвори вратата за външно влияние в региона на Западните Балкани. Това коментира евродепутатът от Сириза Стелиос Кулоглу.

“Когато Макрон реши да упражни ветото си, той не взе предвид нито политическата стабилност на Западните Балкани, нито значението на външното влияние върху региона, нито хората в Северна Македония. Той просто изигра своята игра с Германия “, коментира Кулоглу пред северномакедонска телевизия през уикенда.

“Разбирам разочарованието, но трябва да изчакате, защото вярвам, че позицията на ЕС ще се промени“, добави той. “Най-малкото можем да постигнем отделянето на кандидатурите на Северна Македония и Албания“, каза гръцкият евродепутат.

В неделя политическите лидери на Северна Македония се съгласиха да проведат предсрочни избори през април, след като ЕС блокира началото на преговорите за членство.

“Постигнахме консенсус за датата на предсрочните избори, които ще се проведат на 12 април 2020 г.“, обяви премиерът Зоран Заев след срещата на основните политически лидери с президента Стево Пендаровски.

В петък лидерите на ЕС не успяха да постигнат съгласие за започване на преговорите за присъединяване на Скопие, най-вече заради противопоставяне от страна на Франция. Дания и Холандия също се присъединиха към опозицията на Франция, но заради кандидатурата на Албания. Въпросът остава висящ до пролетта на 2020 година.

Зоран Заев нарече решението на ЕС “историческа грешка”. Той ще подаде оставка като премиер на 3 януари, а след това ще бъде назначено експертно правителство, което да проведе предсрочния вот.

Според закона премиерът трябва да подаде оставка 100 дни преди вота, а във временното правителство ще включва представители на партията на Заев и на опозицията.

Въпреки това “единодушното мнение на всички в страната е, че евроатлантическата интеграция е нашата цел … и тези стремежи на страната ще останат”, каза Заев пред репортери след срещата при президента.

В Тирана обаче албанският премиер Еди Рама изключи всякакъв сценарий за избори.

“Не само, че няма да отидем на предсрочни избори, но ще продължим да работим както преди. На 19 октомври слънцето ще изгрее отново. Албания няма нужда да ходи на предсрочни избори, защото страната направи всичко необходимо за този процес (за получаване на покана за начало на преговори)“, каза той.

“Ако предсрочните избори могат да разрешат проблема между Франция и Германия, бих ги разгледал сериозно“, добави Рама.

Той допълни, че проблемът е с доверието в ЕС в Западните Балкани, тъй като преговорите за присъединяване бяха обещани на политическо ниво. Рама допълни, че има опасност държавите да бъдат изтласкани в отворените обятия на Русия, Китай и Турция, ако ЕС не показват, че това е сериозно за разширяването . Според него поведението на Париж вреди на регионалните интереси на ЕС.