Макрон призова Путин да насърчи диалога в Беларус

Архивна снимка. Френският президент Еманюел Макрон разговаря с руския президент Владимир Путин по време на видео в двореца Елисей в Париж, Франция, на 26 юни 2020 г. [Pool/EPA/EFE]

Френският президент Еманюел Макрон призова руския си колега Владимир Путин във вторник (18 август) да насърчи „спокойствието и диалога“ в Беларус, където набират сили протестите срещу оспорваното преизбиране на президента Александър Лукашенко, съобщи Елисейският дворец.

В телефонен разговор рано във вторник Макрон „подчерта решимостта на Европейския съюз да изиграе конструктивна роля заедно с белоруския народ, така че насилието над населението да спре незабавно и да може да се постигне политическо решение възможно най-скоро“, се казва в изявление на френското президентство.

Посочва се, че решението трябва да уважава „стремежите, изразени мирно и масово в продължение на няколко дни“ от протестиращите, които бяха обект на жестоки полицейски репресии и които искат Лукашенко да се оттегли.

Западните сили настояват Русия, съюзник на Лукашенко, да не се предприема рисковани ходове, след като Кремъл в събота заяви, че Путин и Лукашенко са се разбрали в телефонен разговор, че проблемите в Беларус „ще бъдат решени скоро“.

Макрон е казал на Путин, че Франция работи за мирно решаване на кризата заедно с германския канцлер Ангела Меркел и председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел, преди срещата на Европейския съвет в Беларус в сряда, се казва в изявлението на Елисейския дворец.

Френският президент „призова Русия да насърчава спокойствието и диалога“, се казва в съобщението.

Мишел също говори с Путин във вторник и туитира след това, че „само мирен и наистина приобщаващ диалог може да разреши кризата в Беларус“.

Меркел от своя страна се обади на Путин и според говорител на правителството му е казала, че властта в Беларус трябва да спре да разпръсква мирните протести със сила, да освободи задържаните и да преговаря с критиците на Лукашенко.