Макрон: Франция ще засили средиземноморското си присъствие заради Турция

Архивна снимка. Френският президент Еманюел Макрон разговаря с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис след срещата им в Елисейския дворец в Париж, Франция, на 29 януари 2020 г. [Christophe Petit Tesson/EPA/EFE]

Франция ще увеличи военното си присъствие в източното Средиземноморие, заяви президентът Еманюел Макрон в сряда (12 август), призовававайки Турция да спре проучването на нефт и газ в спорни води, което засили напрежението с Гърция.

Френският лидер изрази загриженост относно „едностранното“ проучване от Турция в разговор с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, се казва в изявление на кабинета на Макрон. Той добави, че проучването трябва „да се прекрати, за да се позволи мирен диалог“ между съседните страни-членки на НАТО.

Противостоянието се задълбочи тази седмица с пристигането на турския сеизмичен изследователски кораб Оруч Реис в спорен район на Средиземноморието, придружен от военни кораби.

Франция „временно ще засили“ военното си присъствие, се казва в изявлението на Макрон, за да „наблюдава ситуацията в региона и да отбележи решимостта си да се спазва международното право.“

Турция и Гърция са в конфликт с конкурентни претенции за права върху запаси от природен газ, които се изостиха след опитите на членката на ЕС Кипър да проучва за газ в източното Средиземноморие, въпреки силните възражения на Турция.

Макрон призова миналия месец за санкции на ЕС срещу Турция за това, което определи като „нарушения“ на гръцкия и кипърския суверенитет над техните териториални води. Отношенията между Париж и Анкара също се изостриха заради конфликта в Либия.

Напрежението между Атина и Анкара ще бъде тема на две срещи в петък. Във Виена Държавният Секретар на САЩ Майк Помпео ще разговаря с гръцкия си колега Никос Дендиас, а министрите на външните работи на ЕС ще проведат виртуална извънредна среща по тази тема, както и във връзка с напрежението в Беларус след изборите.