Меркел и Макрон чертаят курса на Европа във Форт Брегансон

Форт Брегансон, френската лятна резиденция, Южна Франция, 29 юли 2020 г. [Sebastien Noget / EPA / EFE]

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон ще се срещнат в четвъртък (20 август) във Форт Брегансон, за да очертаят следващите стъпки в  рамките на партньорството си – движеща сила в Европейския съюз.

В средновековната островна крепост в Средиземноморието – традиционна лятна резиденция на френските президенти – Меркел и Макрон ще обсъдят най-належащите въпроси в глобалния дневен ред.

Според официална информация на френската президентска администрация, на срещата ще бъдат обсъдени ситуацията в Ливан, антиправителствените протести в Беларус, кризата с коронавируса, държавният преврат в Мали и напрежението между Гърция и Турция.

С оглед на наследството, което иска да остави и наближаващия края на мандата си, Меркел се стреми да постигне напредък по някои дългогодишни цели, различни от международни въпроси на деня.

Според двама немски правителствени източници, сред тях са отношенията между Европа и Китай, необходимите промени в ЕС след излизането на Великобритания от блока и стремежа икономическата мощ на Европа да съответства на отбранителните ѝ възможности.

“И двамата (Меркел и Макрон) са наясно, че периодът е решаващ за ЕС. Въпреки че имат различни гледни точки по много въпроси, Франция и Германия трябва да са сплотени в действията си”, посочи немски правителствен източник.

Меркел и Макрон обединиха усилия през юли, за да убедят някои страни членки да се съгласят да дадат исторически правомощия на ЕС за издаване на дълг, с който да се финансира възстановяването след коронавируса.

Сега вниманието е насочено към бъдещия принос на тандема, преди фокусът да се измести от наследника на германския канцлер и президентските избори във Франция през 2022 година.

“Това посещение е свидетелство за изключителното ниво на френско-германската ангажираност на двустранно, европейско и международно ниво”, посочи служител на френската президентска администрация.