Меркел: Приемането на Балканите в ЕС е абсолютен геостратегически интерес

Германският канцлер Ангела Меркел дава пресконференция със сръбския президент Александър Вучич в Белград [EPA-EFE/ANDREJ CUKIC]

Приемането в ЕС на страните от Западните Балкани представлява абсолютен геостратегически интерес за блока, каза германският канцлер Ангела Меркел в понеделник по време на посещението си в Белград. През последните няколко години регионът се превърна в обект на жестока геостратегическа конкуренцията между Запада, Китай и Русия

В ЕС „винаги трябва да имат предвид, че наистина съществува абсолютен геостратегически интерес за нас да приемем тези страни в съюза“, каза Меркел, която ще се оттегли от канцлерския пост по -късно тази година.

“Виждаме, че има влияние и от много други региони по света“ на Балканите, каза тя на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич в Белград.

Шестте страни от Западните Балкани – Албания, Босна, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия – се стремят да се присъединят към ЕС и са на различни етапи по пътя си към постигане на членство.

Меркел похвали напредъка, постигнат от балканските страни, но също така насърчи „бъдещите стъпки към укрепване на върховенството на закона, демокрацията и свободата на гражданското общество“.

Тя призова за по -голям напредък в създаването на общ пазар в Западните Балкани. Тази инициатива бе стартирана от Албания, Северна Македония и Сърбия.

След посещението си в Сърбия Меркел ще посети Тирана във вторник, където ще се срещне с албанския премиер Еди Рама и колегите му от региона.

Откакто Хърватия бе приета за член на ЕС през 2013 г., желанието на съюза за присъединяване на нови държави значително намаля. Това предизвика предупреждения, че Брюксел рискува да отвори вратата за външно влияние до своите граници, особено от Пекин и Москва.

Словения, която е ротационен председател на ЕС, подготвя среща на страните от региона през октомври, за да поднови усилията за европейската интеграция на Западните Балкани.