Министърът на външните работи на Молдова поиска подкрепа от ЕС

Молдовският министър на външните работи и европейската интеграция Нику Попеску. [EPA-EFE/DUMITRU DORU]

В условията на стотици хиляди украински бежанци, които заливат страната, и настъпването на руската армия в Украйна към границата със сепаратисткия регион Приднестровие, стабилността на Молдова е изложена на риск, заяви външният министър Нику Попеску пред EURACTIV.

С население от 2,6 млн. души Молдова е приела 360 000 бежанци от Украйна, от които приблизително една трета остават на нейна територия. Около 48 000 от тях са непълнолетни.

„Молдова е най-уязвимият съсед на Украйна и ще се нуждаем от подкрепа, за да издържим на натиска“, заяви Попеску в Брюксел след среща с колегите си от ЕС.

„Доста драматично и безпрецедентно е населението на една страна да се увеличи с 4% само за две седмици“, каза Попеску и добави, че повечето от тях живеят в частни домове, предлагани от доброволци.

В понеделник (21 март) главният дипломат на ЕС Жозеп Борел заяви, че блокът „ще им предостави цялата подкрепа, от която се нуждаят, за да се справят с тази трудна ситуация“.

Румъния, Германия и Франция заявиха, че ще стартират „Платформа за подкрепа на Молдова“ на 5 април – международна донорска конференция, чиято цел е да се осигури по-голяма финансова подкрепа. Понастоящем Кишинев води разговори и с Международния валутен фонд (МВФ).

„Нуждаем се от подкрепа за преместването, получихме някои предложения, нуждаем се от подкрепа за управлението на тези, които са решили да останат, а много от тях са решили да останат в Молдова и това представлява значителна цена за нас като държава, като общество“, каза Попеску.

„Важно е да ни подкрепите както с оборудването, което е необходимо, за да се грижим за бежанците, така и да предложите финансова помощ, за да се справим достойно със ситуацията“, добави той.

Но въпреки привидното стабилизиране на броя на бежанците, наблюдавано през последната седмица, остават опасенията, че това може да е само временно.

„Разбира се, това, от което се опасяваме, е, че съществува риск от голямо и драматично, неколкократно увеличение на бежанските потоци, ако зоната на военните действия се приближи до границата на Молдова“, каза Попеску.

„Но ние трябва да се подготвим и за нова вълна, ако войната се развие. Тя може да бъде много по-драматична от първата вълна“, добави той.

Не е цел за военни действия

Освен от притока на бежанци, Молдова е разделяна от подкрепяния от Русия отцепнически район Приднестровие, който по-рано през март поиска признаване на независимост, но според международното право се счита за част от Молдова.

„Надяваме се, че военната зона няма да се доближи до нашата граница“, каза Попеску, визирайки руския обстрел на ключовото украинско черноморско пристанище Одеса, разположено на около 50 км от молдовска територия.

През последните дни руските сили напреднаха, като стратегията им е да отрежат достъпа на Украйна до морето – ход, който западните военни експерти тълкуват като опит за създаване на сухопътен коридор от контролирания от Русия Донбас, през Крим до Приднестровието.

„Нашето работно предположение е, че Молдова не е цел на военни действия и [не] виждаме причина, поради която да бъдем атакувани“, каза Попеску.

„В същото време ние като правителство сме длъжни да се подготвяме за пълния спектър от сценарии – а това, разбира се, включва и негативни сценарии“, каза той.

Запитан за потенциалната заплаха от руско придвижване от сепаратисткия регион към останалата част на страната, Попеску заяви, че правителството му не е открило подготовка за каквито и да било военни действия на територията на Приднестровието.

Военният неутрален статут на Молдова е записан в нейната конституция и заяви, че тя не се стреми към членство в НАТО.

„Правният мандат, даден на правителството, е да гарантира неутралитета на Молдова. Това е рамката, в която действаме“, каза Попеску на въпрос дали настоящата ситуация в областта на сигурността ще доведе до промяна в подхода.

Бъдеще в ЕС

Провокирана от войната в съседна Украйна, Молдова официално подаде молба за ускорено членство в ЕС в началото на март, присъединявайки се към Украйна и Грузия, нейните партньори от Асоциираното трио, седмица след началото на руската инвазия.

Попеску заяви, че част от посещението му в Брюксел е да гарантира, че Молдова ще напредне в сътрудничеството си с ЕС и в стремежа си да се присъедини към блока.

„Ние, Молдова, планираме да кандидатстваме за членство в ЕС от доста време – ние сме европейска страна, с европейска история, с европейски език, с европейска политическа система“, заяви външният министър на страната.

В своята Версайска декларация лидерите на ЕС отбелязаха, че са поискали от Европейската комисия да излезе със становище по молбите за членство на Молдова и Грузия, наред с тази на Украйна.

„Това беше много положителен сигнал и подкрепа“, каза Попеску.

„Но всички знаем, че все още имаме реформи, които трябва да продължим и да осъществим, и затова подадохме молба за членство, за да удвоим усилията си за реформиране на страната ни с цел борба с корупцията и подобряване на управлението“, каза той.

„Разбираме, че разговорът за нашите европейски стремежи ще се основава на индивидуалните обстоятелства в Молдова“, добави той.