Мицотакис: Няма информация за руска намеса при отвличането в Беларус

"Дискусията за Русия имаше по-общо стратегическо естество", каза Мицотакис пред журналисти след срещата на върха на ЕС, във вторник, в Брюксел. [EPA-EFE / OLIVIER HOSLET]

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че няма информация за руско участие в отвличането на самолета в Беларус.

„Дискусията за Русия беше от по-общо стратегическо естество“, каза Мицотакис пред журналисти след срещата на върха на ЕС, във вторник 26 май.

Той заяви, че заключенията, макар и кратки, отразяват строгостта, с която Европа трябва да се справи с руското поведение.

„От друга страна, оставяме отворена възможността да разговаряме с Русия по въпроси, които смятаме за важни като въпросите за регионалната стабилност или изменението на климата, и страната ни настоява за тази позиция“, добави той.

Запитан за изявленията на главния изпълнителен директор на „Райън Eр“, че на борда на полета е имало агенти, гръцкият премиер отговори: „Няма абсолютно никакви индикации, че някой вътре в самолета е участвал в отклоняването на полета“.

Той добави, че това са напълно безпочвени слухове и няма индикации за участие на агенти.

Съобщенията в пресата предполагат, че четирима агенти са били на борда на полета от Гърция до Литва, когато, в неделя, самолетът беше принуден да кацне в Минск, а журналистът дисидент Роман Протасевич беше арестуван.

Предполага се, че агентите са останали в Минск. Един от тях е гръцки гражданин, който каза, че крайната му дестинация е Минск и ще се възползва от възможността да остане, за да се види със съпругата си.

В Атина смятат, че останалите трима са беларуски граждани, които така или иначе са искали да пътуват до Минск.