Много малък е шансът София скоро да отвори вратата на Скопие за ЕС

Мъж развява знамената на ЕС и на Северна Македония по време на демонстрация в Скопие през февруари 2020 г. EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Много малък е шансът България да вдигне ветото върху европейската интеграция на Северна Македония до края на тази година. Това мнение застъпват единодушно български политици и анализатори заради тежката политическа криза в България.

„Скопие може да получи отговор от София още през декември, ако България има правителство с ясен мандат, но шансът за това е много малък“, коментира пред EURACTIV Весела Чернева, която е заместник-председател на Европейския съвет за външна политика.

Според Чернева институциите Скопие трябва да изчакат резултатите от президентските избори, защото позицията на президента ще бъде много важна. Сегашният държавен глава Румен Радев се сочи като фаворит за президентския вот, а от април досега той е важният човек в София, защото назначеното от него служебно правителство управлява страната при липса на редовен кабинет.

“Ако Радев не участва конструктивно по тази тема, тя ще бъде много трудна за решаване“, казва Чернева.

Българският евродепутат Радан Кънев (Демократична България, ЕНП) категорично отхвърля възможността назначено от президента служебно правителство да даде окончателния отговор на македонците.

“Кризата в отношенията с Република Северна Македония изисква не просто редовно правителство, но и стабилен парламент в България с ясно мнозинство и прилични взаимоотношения между отделните партии в него“, коментира Кънев пред EURACTIV.

Той напомни, че българският парламент има рестриктивна рамкова позиция за Северна Македония, която „връзва ръцете на всяко правителство, особено на служебно“.

„Българската позиция има своята „огледална“ позиция на парламента в Скопие. Единственият изход са много деликатни дипломатически преговори и споразумение, което едновременно да защити българския национален интерес в процеса на интеграция на Скопие и да предотврати риска от пропадане на Западните Балкани в схемите на Белград, които са откровено враждебни към нас (в България)“, казва Кънев.

По думите му такава дипломация изисква мандат от българския парламент и много широка политическа подкрепа, включително национален консенсус.

“В демократична парламентарна република, консенсус се постига в парламента, в сътрудничество с президента и при използване на възможностите, които и двете институции дават за преговори и компромиси. Кризата в отношенията с Република Северна Македония и изолацията на България в ЕС ще продължат до съставянето на стабилно редовно правителство“, казва Кънев

Политологът Георги Киряков посочва, че след поредните предсрочни избори през ноември, могат да последват още едни избори в началото на следващата година. Той засега не вижда възможност за промяна на несигурната политическа ситуация в София, освен че парламентът може да влязат крайните националисти от партия „Възраждане“.

“Докато не се реши проблемната политическа ситуация в София, няма да се реши и проблема с европейската интеграция на Северна Македония“, казва Киряков пред EURACTIV

Той допуска, че ако България успее да сформиране правителство без участие на националисти, то може и да даде зелена светлина за Скопие.

“При всички положения шансовете за формиране на стабилно редовно правителство през тази година в България е много малък“, казва Киряков и допуска, че много е вероятно проблемът с интеграцията на Скопие да бъде прехвърлен за 2022 г.