Москва заплаши Литва заради забранения транзит на руски стоки до Калининград

Руският анлав Калининград получава доставки по суша през литовска територия. [Уикипедия]

Русия  поиска в понеделник (20 юни) Литва незабавно да премахне забраната за транзита на някои стоки до руския анклав Калининград.

Руското външно министерство извика посланика на Литва в Москва, за протестира срещу забраната.  Кремъл заяви, че ситуацията е твърде сериозна.

„Ситуацията е повече от сериозна“, каза пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. „Това решение наистина е безпрецедентно. Това е нарушение на всичко.“, посочи той.

Руското външно министерство поиска от Вилнюс незабавно да отмени това, което определи като „открито враждебен“ ход.

„Ако транзитът на товари между Калининградска област и останалата част от Руската федерация през Литва не бъде напълно възстановен в близко бъдеще, тогава Русия си запазва правото да предприеме действия за защита на националните си интереси“, се казва в съобщението.

Литовските власти забраниха транзита на стоки, санкционирани от Европейския съюз, през нейна територия, която включва единствения железопътен маршрут между континентална Русия и Калининградска област (бивша Източна Прусия) в Балтийско море. Забранените стоки включват въглища, метали, строителни материали и модерни технологии.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че Русия няма право да заплашва Литва и че Москва сама си е виновна за последствията от непредизвиканото и неоправдано нахлуване в Украйна.

Калининград, бивш Кьонигсберг, столица на Източна Прусия, бе превзет от нацистка Германия от Червената армия през април 1945 г. и отстъпен на Съветския съюз след Втората световна война. Разположен между членовете на ЕС и НАТО – Полша и Литва, Калининград получава доставки от Русия по железопътни линии и газопроводи през Литва.