Москва припомни на Северна Македония как е нападната от фашистка България

Министър-председателите на България и Република Северна Македония Бойко Борисов и Зоран Заев [Юлия Лазарова, Дневник]

Руското посолство в Скопие пусна  коментар в Туитър, в който обвинява България, че е нападнала Македония през 1941 година. Така Москва наля масло в огъня на и без това тежките отношения между България и Северна Македония.

“Преди 80 години, на 18 април 1941 г., България, тогава съюзник на фашистка Германия, напада Македония. Два месеца по-късно нацистите нахлуха в СССР. Вечна слава на руснаците, македонците и други смели войници, воювали срещу нацистката чума!”, пише в сайта на посолството. Публикацията завършва с хаштаг  #СмртНаФашизмот.

Българският евродепутат Андрей Ковачев коментира публикацията, като според него целта й е “разделяй и владей”.

“Още един пример за “изключително добронамерена и отговаряща на историческите факти” политика на Кремъл на Балканите. Разделяй и владей! Всеизвестно е, че към април 1941 година Сталин и Хитлер са съюзници. България никога не е нападала Кралска Югославия, а Македония не съществува въобще като държава и е под жестока сръбска окупация. Дори думата Македония е забранена от сърбите. Затова нашите предци посрещат сънародниците си като освободители от десетилетно робство. Колко тъжно, когато лъжите са толкова плоски и с ясно желание да ни скарат колкото се може повече”, написа Ковачев във Фейсбук.

В края на март Външното министерство в София  привика на разговори изпълняващия длъжността посланик на страната в София Владимир Кръстевски заради “клеветнически” публикации на Международния институт за близкоизточни и балкански изследвания  от Любляна. Според българските власти зад документа стоят бивши и сегашни съветници на премиера Зоран Заев.

В доклада се твърди, че София представя недостоверни данни, че македонците имат български произход. В същото време тя “извива ръцете” на Северна Македония да признае в официална декларация, че македонският език и идентичност имат български корени. Освен това авторите на доклада представят България и Германия  като “мафиотски държави, които милеят за нацизма“.

“България е грозното лице на ЕС. След Освобождението територията на България е била обитавана предимно от богомилско, македонско и турско население, което по-късно под силния натиск на новосъздадената държава беше насилствено „побългарено“, пише в документа.

Македонското правителство отрече да има каквато и да е връзка с този институт.