Москва струпва войници до границата с Азербайджан

Районът Сюник в Армения (в зелено), където се намира руската военна база. На изток е разположен азербайджанската автономна област Нахчеван, на запад е оспорваната територия на Нагорни Карабах, до голяма степен възвърната от Азербайджан в резултат на неотдавнашната шестседмична война. 

Руските военни са заели два нови обекта в южната част на Армения в близост до границата с Азербайджан като “допълнителна гаранция за сигурност“ след миналогодишния конфликт, съобщи премиерът на Армения Никол Пашинян.

“Руски войски в Армения са заели два укрепени поста в стратегически важната област Сюник”, съобщи той.

Този ход дава на Москва по-голямо влияние в региона. Армения и Азербайджан договориха примирие след шестседмична война в края на миналата година с посредничеството на Русия. Но отношенията между двете страни останаха обтегнати и след примирието, защото арменците са недоволни, че азерските войски заеха голяма част от областта Нагорни Карабах и прилежащите райони. Москва изпрати 2 000 миротворци да охраняват линията на примирието.

Русия е съюзник на Армения, бедна бивша съветска република с по-малко от 3 милиона души. Руската военна база се намира в северозападната част на Армения. Москва разполага и с допълнителни войски в базата си в северния арменски град Гюмри. През февруари арменското правителство помоли руските войски да се преместят по-близо до границата с Азербайджан.

“Това е допълнителна гаранция за сигурност не само за района на Сюник, но и за Армения,” коментира  Пашинян.

Сюник е стратегическа зона на Армения, разположена между Азербайджан, азербайджанския автономен район Нахичеван и Иран. През февруари арменският министър на отбраната заяви, че Ереван иска Русия да разшири присъствието си и да разположи войски по-близо до Азербайджан.

Пашинян остава на поста си в качеството си на изпълняващ длъжността, след като миналия месец подаде оставка като министър-председател в спор с армията дали е виновен заради резултата от миналогодишната война. Част от арменците смятат, че е унизително поражение. Новите избори ще се проведат на 20 юни.

Премиерът обяви оставката си ден след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви арменците за жертви на геноцид в Турция по време на Първата световна война. Арменците чакаха това признание от десетилетия.