Мощни експлозии в Киев след потъването на руския крайцер „Москва“ в Черно море

Камерите за видеонаблюдение в Киев показват, че в резултат на обстрела през нощта на 15 април 2022 г. някои квартали на града са останали без електричество. [Twitter]

Рано сутринта в петък (15 април) в Киев се чуха мощни експлозии. Сирените за въздушно нападение завиха в цяла Украйна, докато жителите се подготвяха за нови руски атаки, след като военният кораб „Москва“ потъна след пожар в Черно море.

Експлозиите се оказаха едни от най-големите в района на украинската столица, откакто руските войски се изтеглиха от района по-рано този месец в подготовка за сражения в южната и източната част на страната.

Украйна пое отговорност за потъването на „Москва“, като заяви, че флагманът от съветската епоха на руския черноморски флот е бил ударен от една от нейните ракети. Плавателният съд потъна късно в четвъртък, докато беше теглен към пристанището, съобщи руското министерство на отбраната.

Над 500 души от екипажа на борда на ракетния крайцер са били евакуирани, след като боеприпаси на борда са се взривили, съобщи министерството, без да потвърди, че е имало нападение. Украйна твърди, че е поразила военния кораб с противокорабна ракета местно производство „Нептун“.

Загубата на кораба идва в момент, когато военноморските сили на Русия продължават да бомбардират украинските градове в Черно море близо 50 дни след началото на инвазията. Жителите на Одеса и Мариупол, на съседния бряг на Азовско море, се подготвят за нови руски атаки.

Украинският президент Володимир Зеленски спомена за потъналия военен кораб във видеообръщение рано сутринта, в което предупреди за намеренията на Русия да атакува източния регион на Донбас, включително Мариупол.

Зеленски отдаде почит на всички „онези, които спряха напредването на безкрайните конвои с руска военна техника… Онези, които показаха, че руските кораби могат да стигнат… до дъното“.

Нямало е незабавни съобщения за щети след експлозиите, за които бе съобщено в Киев, Херсон на юг, източния град Харков и град Ивано-Франковск на запад. Украинските медии съобщават за прекъсвания на електрозахранването в някои части на Киев.

Сирените за въздушно нападение се включиха във всички региони на Украйна малко след полунощ в петък и продължиха да свирят в източните региони Луганск и Запорожие дори след като сирените на други места утихнаха, съобщиха украинските медии.

Ройтерс не можа да провери веднага тези съобщения.

„Москва“

Каквато и да е причината за загубата на „Москва“, този епизод е неуспех за Русия. Ако твърдението на Украйна, че е ударила кораба при ракетен удар, се окаже вярно, атаката ще остане в историята като едно от най-прочутите морски нападения до момента през този век.

Руското министерство на отбраната заяви, че разследва причината за пожара на борда. Съединените щати заявиха, че не разполагат с достатъчно информация, за да определят дали „Москва“ е бил ударен от ракета.

„(Но) със сигурност начинът, по който се разви това, е голям удар за Русия“, заяви съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

Руските сили се оттеглиха от някои северни части на Украйна, след като претърпяха тежки загуби и не успяха да превземат Киев. Украйна и западните ѝ съюзници твърдят, че Москва се пренасочва за нова офанзива в източния регион Донбас.

Русия започна нападението си отчасти, за да разубеди Украйна да се присъедини към НАТО. Нахлуването обаче накара Финландия, която има дълга граница с Русия, и близката Швеция да обмислят присъединяване към водения от САЩ военен алианс.

В четвъртък Москва предупреди НАТО, че ако Швеция и Финландия се присъединят, Русия ще разположи ядрени оръжия и хиперзвукови ракети в руския анклав на Балтийско море, в сърцето на Европа.

Коментирайки военните неуспехи на Русия, директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви, че заплахата от евентуално използване на ядрени оръжия от Русия в Украйна не може да се приема с лека ръка, но че агенцията не е видяла много практически доказателства, които да подсилват тази загриженост.

Битката за Мариупол

Москва описва инвазията си като „специална военна операция“, целяща демилитаризация на Украйна. Киев и неговите съюзници твърдят, че Русия е започнала непровокирана война, в резултат на която повече от 4,6 милиона души са избягали в чужбина, а хиляди са убити или ранени.

Военноморските сили на Русия изстреляха крилати ракети към Украйна, а действията ѝ в Черно море са от решаващо значение за подпомагане на сухопътните операции в южната и източната част на страната, където тя се бори да установи пълен контрол над Мариупол.

В сряда Русия съобщи, че повече от 1000 украински морски пехотинци от едно от подразделенията, които все още се държат в Мариупол, са се предали. Украински официални лица не са дали коментар.

Ако бъде превзет, Мариупол ще бъде първият голям град, паднал в ръцете на руските сили, откакто те нахлуха, което ще позволи на Москва да укрепи сухопътния коридор между контролираните от сепаратистите райони в източната част на Донбас и региона Крим, който тя завзе и анексира през 2014 г.

Украйна заяви, че се смята, че десетки хиляди души са загинали в Мариупол, където се полагат усилия за евакуация на цивилни.

Руското министерство на отбраната съобщи късно в четвъртък, че през последните 24 часа от града са били евакуирани 815 души. Украйна съобщи, че броят им е 289.