Навални призовава руснаците по целия свят да протестират срещу войната в Украйна

Протестиращи държат плакат с надпис „Не на войната“ по време на демонстрация срещу руската инвазия в Украйна в Берн, Швейцария, 3 март 2022 г. [EPA-EFE/MICHAEL BUHOLZER]

Хвърленият в затвора критик на Кремъл, Алексей Навални, призова руснаците в петък (4 март) да протестират срещу войната в Украйна в руските градове и по целия свят на 6 март и обвини президента Владимир Путин, че е посрамил руския национален флаг и език.

Навални, най-видният вътрешен противник на Путин, призова руснаците в публикация в блога си да се отърват от страховете да протестират срещу руската инвазия в Украйна и да излязат на площадите на своите градове, дори ако вече са напуснали Русия.

„Покажете на света, че руснаците не искат война. Излезте на площадите на Берлин, Ню Йорк, Амстердам или Мелбърн, където и да сте. Сега всички сме отговорни за бъдещето на Русия. За това каква ще бъде Русия в очите на света“, каза той в публикацията.

Борецът срещу корупцията призова за протести всеки ден от седмицата, но каза, че демонстрацията на 6 март е най-важна и трябва да се проведе на Манежния площад в Москва и „Гостини двор“ в Санкт Петербург.

„Може да се страхувате, но да се подчините на този страх означава да застанете на страната на фашистите и убийците. Путин вече открадна от Русия нейната икономика, отношенията със света и надеждата за бъдеще“, каза Навални.

Всички форми на протест в Русия станаха незаконни от началото на пандемията от коронавирус, според властите, от съображения за безопасност. През последната седмица хиляди хора, протестиращи срещу инвазията, са задържани.

Навални беше хвърлен в затвора миналата година след завръщането си от Германия след лечение, което според западните лабораторни тестове, е вследствие на опит за отравяне с нервнопаралитичен агент в Сибир. Навални твърди, че е осъден при изфабрикувани обвинения.

Публикацията му в блога беше публикувана на уебсайта му, след като руските депутати подкрепиха законодателство, което ще въведе присъди до 15 години затвор за хора, за които се смята, че разпространяват „фалшива“ информация за руската армия.

Руските официални лица, които представят Навални като екстремист, обвиняват Запада, че е отприщил информационна война срещу Москва заради Украйна.

Те описват инвазията в Украйна като „специална военна операция“, насочена към „денацификация“ и „демилитаризация“ на страната, термини и твърдения, които Западът отхвърля като абсурдна пропаганда.