НАТО и ЕС призоваха Иран да се въздържа от провокации

Йенс Столтенберг. [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Техеран трябва да избягва бъдещи прояви на “насилие и провокации“, предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в понеделник (6 януари) след извънредна среща между членовете на Алианса, посветена на напрежение в Близкия изток след убийството на Касем Солеймани.

“Съюзниците призоваха за сдържаност и намаляване на напрежението. Нов конфликт не би бил в интерес на никого, така че Иран трябва да се въздържа от по-нататъшно насилие и провокации”, каза Столтенберг пред репортери след срещата в Брюксел.

В отговор на въпрос за целенасоченото убийство на иранския командир, Столтенберг подчерта, че ударът е “решение на САЩ, а не решение, взето от НАТО”. Според него обаче другите 28 членки на НАТО са повторили дългогодишните си опасения относно дестабилизиращите дейности на Иран в Близкия изток.

Попитан два пъти от репортери дали някоя държава-членка на НАТО е осъдила действията на САЩ, Столтенберг подчерта единството на Алианса и загрижеността си за поведението на Иран.

“Наскоро наблюдаваме ескалация на Иран, включително удара по саудитски енергийни съоръжения и свалянето на американски дрон. Ние сме обединени в осъждането на подкрепата на Иран за различни терористични групи”, добави той.

Изненаданите съюзници

Ударът на САЩ в Ирак срещу Солеймани изненада много от съюзниците на Вашингтон. На 4 януари НАТО взе решение да прекрати мисията си за обучение в Ирак от страх за последващо отмъщение. Мисията на НАТО в Ирак е от 500 войници, които не са на бойно назначение, а изпълняват ролята на съветници и обучители. Тяхната цел е да подкрепят иракските структури за сигурност и институциите, предотвратяващи размирици.

“Обучителната мисия се прекратява временно, но трябва да бъде възобновена веднага щом ситуацията в Ирак позволи“, каза Столтенберг. Няколко европейски държави като Франция, Германия и други заявиха, че искат мисията в Ирак да продължи.

Въпреки гнева миналата година сред европейските съюзници по НАТО заради стратегията на САЩ в Близкия изток, двама дипломати, присъстващи на сесията, потвърдиха, че срещата в централата на НАТО е преминала безпроблемно.

Кризисни разговори

По същото време външните министри на ЕС започнаха спешни дискусии около иранската криза. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира, че ЕС преговаря с всички замесени страни да намалят напрежението. ЕС призовава за сдържаност и за запазване на придобивките, постигнати след победата над Ислямска държава в Ирак. “След последните събития в Ирак, сега е важно да се спре цикълът на насилието, за да се създаде пространство за дипломацията“, се казва в позицията на Урсула фон дер Лайен. “От европейска гледна точка е важно Иран да се върне към ядрената сделка. Трябва да убедим Иран, че това също е в негов интерес “, каза тя.

Критиците обаче посочиха, че изказването на Фон дер Лайен е закъсняло и с доста слаби формулировки.