НАТО казва „добре дошли“ на северните страни, докато Украйна отблъсква руските сили

Националните знамена на държавите-членки се издигат по време на церемония в новата централа на НАТО в Брюксел, Белгия, 25 май 2017 г. [EPA/EFE/ROBERT GHEMENT]

Очаква се Финландия да обяви в четвъртък (12 май) намерението си да се присъедини към НАТО, а Швеция вероятно ще я последва скоро след това, казаха дипломати и официални лица. Причината е, че инвазията на Русия в Украйна променя европейската сигурност и атлантическия военен съюз.

Съюзниците от НАТО очакват на Финландия и Швеция да бъде предоставено членство много бързо, казаха петима дипломати и официални лица пред Ройтерс. Така военният алианс си проправя пътя за засилено военно присъствие в северния регион по време на едногодишния период на ратификация.

В по-широкия северен регион Норвегия, Дания и трите балтийски държави вече са членки на НАТО, а присъединяването на Финландия и Швеция вероятно ще разгневи Москва, която казва, че разширяването на НАТО е пряка заплаха за собствената й сигурност.

Руският президент Владимир Путин посочи този въпрос като причина за действията си в Украйна, която също изрази желание да се присъедини към алианса.

Москва  многократно предупреждава Финландия и Швеция да не се присъединяват към алианса, заплашвайки със „сериозни военни и политически последици“.

Попитан в сряда дали Финландия ще провокира Русия с присъединяването си към НАТО, президентът Саули Нийнистьо каза, че Путин ще бъде виновен. „Моят отговор би бил, че той е предизвикал това“, обясни той.

Украйна заяви в сряда, че на фронтовата линия е отблъснала руските сили на изток и е затворила газовите потоци по маршрут през държана от Русия територия. Това е сигнал за енергийна криза в Европа.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви, че е превзел отново Питомник, село на главната магистрала северно от втория по големина град Харков, на около половината път до руската граница.

В друго село близо до Харков, завзето отново от украинските сили в началото на април, жителката Татяна Почивалова се завърна и намери дома си разрушен до основи.

„Не съм очаквала нещо подобно, такава агресия, такова разрушение“, каза разплаканата жена. „Дойдох и целунах земята, просто я целунах. От моя дом не е останало нищо. Къде и как ще живея?“, чудеше се тя.

Военният напредък на Украйна е най-бързият откакто прогони руските войски от столицата Киев и от Северна Украйна в началото на април.

Ако продължават да напредват, украинските сили може да прекъснат линиите за снабдяване на руските войски.

На юг украинските военни съобщиха рано в четвъртък, че са унищожили два танка и склад с боеприпаси в контролираната от Русия област Херсон.

Кремъл нарича действията си в Украйна „специална военна операция“ за демилитаризиране на съседната страна, която застрашава сигурността му. Той отрича военните действия да са насочени към цивилни.

Украйна казва, че не представлява заплаха и че смъртта на хиляди цивилни и унищожаването на градове показват, че Русия води завоевателна война.

Газови доставки 

Ходът на Украйна в сряда да прекъсне доставките на руски газ през територия, която контролират подкрепяните от Русия сепаратисти, е първият път, когато конфликтът директно нарушава  доставките за Европа.

Потоците на газ от руския монополист „Газпром“ към Европа през Украйна спаднаха с една четвърт, след като Киев каза, че е принуден да спре всички потоци  през транзитния пункт Сохранвка в Южна Русия.

Украйна обвини подкрепяните от Русия сепаратисти в източване на доставки.

Ако намаляването на доставките продължи, това ще бъде най-прякото въздействие  върху европейските енергийни пазари досега.

Москва също така наложи санкции на собственика на полската част от газопровода „Ямал“, който пренася руски газ за Европа, и дъщерните дружества на „Газпром“ в Европа.

Последиците за Европа, която купува повече от една трета от своя газ от Русия, все още не са ясни.

Берлин каза, че проучва съобщението. Говорител на Министерството на икономиката уточни, че германското правителство „взема необходимите предпазни мерки и се подготвя за различни сценарии“.

Боевете продължават

Докато продължаваха боевете, губернаторът на руската област Белгород, от другата страна на границата, каза, че от украинска територия е било обстрелвано село и е бил ранен един човек.

Властите в Украйна досега дадоха малко подробности за настъплението през Харковска област.

„Имаме успехи в посока Харков, където непрекъснато отблъскваме врага и освобождаваме населени места“, каза бригаден генерал Олексей Хромов, заместник-началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб на Украйна.

В Южна Украйна, където Русия е завзела част от територията, Киев заяви, че Москва планира да проведе фалшив референдум за независимост или анексиране, за да направи окупацията си постоянна.

Кремъл обяви в сряда, че жителите на окупираната от Русия област Херсон, трябва да решат дали искат да се присъединят към Русия, но всяко подобно решение трябва да има ясно правно основание.

Руските сили  продължават да бомбардират стоманодобивния завод „Азовстал“ в южното пристанище Мариупол, който е последният бастион на украинските защитници в града.

„Ако има ад на земята, той е там“, пише Петро Андрюшченко, помощник на кмета на Мариупол Вадим Бойченко, който напусна града.

Украйна казва, че има вероятност десетки хиляди хора да са били убити в Мариупол. Украинските власти твърдят, че между 150 000 и 170 000 от 400 000 жители на града все още живеят там сред окупираните от Русия руини.