НАТО няма да остане още дълго извън Черно море

Командирът на Военноморското командване на НАТО вицеадмирал Кийт Блънт се срещна и с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов (вдясно). Блънт е в България до 11 май. [МО]

„Ревизираме плановете си всеки ден според обстановката. Разполагаме с подводници, кораби и самолети, на които програмата се адаптира всеки ден. Искам да подчертая способностите на България, Румъния и Турция и още веднъж акцентирам, че НАТО не възнамерява да остане още дълго извън Черно море.“ Това каза във вторник във Варна вицеадмирал Кийт Блънт, който е командир на Военноморското командване на НАТО.

Той се срещна с командира на българските Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов, а основната тема на разговорите е била сигурността .Блънт обясни, че НАТО следи внимателно военните действия в Украйна.

Когато Русия нападна Украйна на 24 февруари, най-близкият голям боен кораб на НАТО беше в Средиземно море. За последно в Черно море преди началото на войната бе разрушителят с управляеми ракети на ВМС на САЩ USS Arleigh Burke, но корабът напусна Черно море през декември,

„Солидарността в тези трудни времена е важна и искам да уверя, че НАТО остава обвързан с Черно море и региона“, каза вицеадмирал Блънт. По думите му координацията е много важна и българските ВМС, които бяха похвали като много способни и играят голяма роля за нейното постигане.

Българската флота разполага с четири стари фрегати, три корвети, няколко миночистача, а в момента върви строителството на два нови патрулни кораба, което се изпълнява в България. ВМС са поискали купуването и на подводници втора ръка. Преди две години страната ни купи два минни ловеца от Нидерландия, които все още не могат да бъдат зачислени в строя.

Контраадмирал Михайлов съобщи, че българските ВМС продължават да обследват водите на Черно море за плаващи мини. Досега са получени 18 сигнала за плаващи съмнителни обекти, но нито един от тях не се оказал мина. Операцията за контрол и почистване на морските пътища се осъществява съвместно с Румъния и Турция

„Непрекъснато се обменя информация какви миноподобни обекти са открити и се реагира на всеки сигнал“, каза адмирал Михайлов.