НАТО отчита необичайно висока активност на руски бомбардировачи

RAF Typhoon прихваща бомбардировач Ту-142. [Уебсайт на НАТО]

Изтребители на НАТО се излетели 10 пъти в понеделник (29 март), за да засекат руски бомбардировачи и изтребители по време на необичаен пик на полети над северната част на Атлантическия океан, Северно, Черно и Балтийско море. Вдигнати са и български изтребители, за да проследят руските самолети.

Според комюнике, самолети на НАТО са прихванали шест различни групи руски военни самолети близо до въздушното пространство на Алианса за по-малко от шест часа.

“Прихващането на множество групи руски самолети демонстрира готовността и способността на силите на НАТО да охраняват небето на съюзниците 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината”. Това коментира бригаден генерал Андрю Хансен, заместник-началник на щаба на операциите в Американското въздушно командване, Рамщайн, Германия.

На север норвежките F-16 са излетели, след като радарите са прихванали две групи руски военни самолети, летящи близо до норвежкото крайбрежие. Норвежките самолети са прихванали два бомбардировача Ту-95, които са продължили да летят на юг над Северно море. Това е накарало Обединеното кралство и Белгия да изпратят изтребители Typhoon и F-16. По-късно през деня норвежките F-16 са прихванали два бомбардировача Ту-160 над международни води.

Радари на НАТО са прихванали и три руски военни самолета в близост до въздушното пространство на съюзниците над Черно море. Турски, румънски и български изтребители са излетели, за да проследят руските самолети, докато не напуснат района. Отделно италиански изтребител е прихванал руски морски патрулен самолет, който е ескортиран от изтребители над Балтийско море до района на Калининград.

“Служителите в двата комбинирани центъра за въздушни операции на НАТО в Германия и Испания реагираха бържо на неидентифицирани самолети близо до границите на Алианса, като изстреляха самолети от Норвегия, Обединеното кралство, Белгия, Италия, Румъния, България и Турция за разследване и защита на съюзническото въздушно пространство ”, посочи бригаден генерал Хансен. Той добави, че мисията на НАТО за въздушна отбрана е колективно усилие.

Руските военни самолети често не предават код за транспондер, показващ тяхното местоположение и височина, не подават план за полет или не комуникират с ръководителите на полети, което представлява потенциален риск за цивилните самолети, посочват от НАТО.

Съобщава се, че руският самолет, прихванат в понеделник, никога не е влизал във въздушното пространство на Алианса и прихващането му е било проведено по безопасен и рутинен начин.

Италия изгони двама руски дипломати заради шпионаж

Италия експулсира двама руски служители в сряда (31 март) заради шпионски скандал, след като капитан от италианския флот беше арестуван за продажба на секретни документи на руски военен офицер.