НАТО предупреждава за „нови опасности“ заради сближаването на Русия и Китай

Руският президент Владимир Путин присъства на най-големите руски военни маневри "Восток 2018“ на военния полигон Цугол, Забайкалски край, Русия, 13 септември 2018 г. [EPA]

Нарастващото политическо и военно сътрудничество между Русия и Китай крие „нови опасности“ за НАТО и заплашва многостранното сътрудничество. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю, във вторник (8 юни).

„Редът, основан на правила, основан на многостранно сътрудничество е под заплаха“, заяви Столтенберг пред италианския вестник La Repubblica.

„Напоследък Русия и Китай си сътрудничат все повече, както на политическо, така и на военно ниво. Това е сериозно предизвикателство за НАТО. Възникват нови опасности.“

„Москва и Пекин все повече координират своите позиции в решенията, вземани от международни организации като ООН.

„Освен това и двете страни провеждат съвместни военни учения, тестват полети на далечни разстояния с бойни самолети и (провеждат) морски операции заедно. Също така извършват интензивен обмен на опит в областта на оръжейните системи и интернет контрола.“

Той заяви, че НАТО, която ще проведе среща на върха на лидерите на 14 юни, „трябва да се адаптира към все по-конкурентната глобална среда за сигурност“. На срещата на върха ще присъства и президента на САЩ Джо Байдън.

След срещата на върха на НАТО, Байдън трябва да се срещне с руския президент Владимир Путин в Женева на 16 юни.

Столтенберг каза „ние не смятаме Китай за враг“, но каза, че страната„ не споделя нашите ценности –  не вярва в демокрацията, в свободата на словото или свободата на медиите“.

Той добави: „Китай е много активен в Африка, в Западните Балкани и Арктика. Страната прави огромни инвестиции в ключова инфраструктура в Европа. Във виртуалното пространство Китай е ключов играч. Всичко това оказва огромно влияние върху нашата сигурност.“

С Русия НАТО възприема двоен подход – „разубеждаване и диалог“, отбеляза той.

„Нашите войски действат на ротационен принцип в Балтийско море, в Полша и в Румъния. Имаме нови модели на интервенция, така че в случай на криза допълнителни контингенти на НАТО да пристигнат бързо“, каза Столтенберг.

По отношение на съюзника на Русия Беларус, който граничи с три държави от НАТО – Литва, Латвия и Полша, той каза, че НАТО ще остане „бдителна“.

„Естествено, в случай на извънредна ситуация, сме готови да подкрепим и защитим всеки съюзник от всякакъв вид заплахи от Минск и Москва“, добави той.