НАТО разчита на Турция за Нагорни Карабах

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу поздравява генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на срещата им в Анкара. Снимка: Министерство на външните работи на Турция [Handout photo/EPA/EFE]

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг  заяви в понеделник, че очаква Турция – ключов съюзник на Азербайджан – да използва своето “значително“ влияние, за да успокои конфликта в населения с арменци сепаратистки регион Нагорни Карабах.

Изявлението на Столтенберг дойде след разговори с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, докато боевете между азербайджанските и арменските сили продължават втора седмица. Убити са с близо 250  души.

“Ние сме дълбоко загрижени от ескалацията на военните действия. Всички страни трябва незабавно да спрат стрелбата и да намерят път напред към мирно решение”, каза Столтенберг по време на съвместно изявление с Чавушоглу.

“Очаквам от Турция да използва своето значително влияние, за да успокои напрежението.”, добави генералният секретар на Алианса.

Чавушоглу, чиято страна се обявява за слагане край на “окупацията на Нагорни Карабах от сепаратистите, подкрепяни от Армения”, заяви, че НАТО трябва също “да призове Армения да се изтегли” от региона и да зачита “териториалната цялост на Азербайджан”.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова колегите си мюсюлмани в Азербайджан да продължат борбата, докато не си върнат земите, които загубиха във войната в началото на 90-те години при разпадането на Съветския съюз. Тогава загинаха 30 000 души.