НАТО: Русия е разположила 30 000 войници на учения в Беларус, северно от Украйна

В момента руските войски са разположени навсякъде около Украйна. [@mhmck Twitter]

НАТО съобщи в четвъртък (3 февруари), че Русия е засилила разполагането на войници в северната съседка на Украйна – Беларус –  през последните дни и там се очаква да се съберат 30 000 военни за съвместни военни учения този месец.

Ученията Русия-Беларус, които продължат до 20 февруари, предоставиха на Москва повод за допълнително увеличаване на силите близо до Украйна в момент, в който Съединените щати и Великобритания предупредиха, че Москва може да се готви за война.

Министърът на отбраната на Украйна каза, че Русия в момента е събрала общо 115 000 военни близо до границите на страната му.

Русия отрича да е планирала да нахлуе в Украйна и описа ученията  „Съюзническата решимост“ с Беларус като репетиция за отблъскване на външната агресия. Тя не разкрива размера на силите си там, но казва, че те ще се изтеглят след ученията.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди: „През последните дни видяхме значително движение на руски военни сили в Беларус.

„Това е най-голямото руско разполагане там след Студената война, с очакваните 30 000 войници “, както и сили за специални операции на „Спецназ“, изтребители Су-35, системи за противовъздушна отбрана С-400 и ракети „Искандер“, които могат да ностя ядрени бойни, каза той.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу пристигна в Беларус в четвъртък, за да инспектира руски и беларуски войски и да се срещне с белоруския лидер Александър Лукашенко, съобщи агенция Интерфакс.

Съединените щати и НАТО отхвърлиха исканията на Русия да не допускат Украйна да се присъедини към НАТО и да изтеглят съюзническите сили и оръжейни системи от Източна Европа, като същевременно изразиха готовност да говорят за контрол на въоръженията и мерки за изграждане на доверие.

Руският президент Владимир Путин каза във вторник, че Западът е пренебрегнал основните опасения на Русия и обвини Съединените щати, че се опитват да въвлекат страната му във война, но той добави, че Русия все още е заинтересована от диалог.

В четвъртък Кремъл отново обвини Вашингтон в разпалване на напрежението, след като Съединените щати казаха, че ще изпратят близо 3000 военни допълнително в Полша и Румъния. Пентагонът заяви, че целта е да се изпрати „силен сигнал“ до Путин и света, че „НАТО има значение за Съединените щати и за нашите съюзници“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който предложи да посредничи между Русия и Украйна в кризата, е на посещение в Киев.

Украйна и Турция ще подпишат рамково споразумение за производство на турски дронове в Украйна, каза пред репортери министърът на отбраната Алексей Резников, което със сигурност ще раздразни Москва. Украйна вече е разположила турски дронове във войната с подкрепяни от Русия сепаратисти в Донбас.

Резников каза, че броят на нарушенията на примирието в този конфликт е намалял и не е имало бойни загуби през последните три седмици.

Украйна ще е щастлива да измести мястото на мирните преговори за Източна Украйна в Истанбул или други турски градове след предложение на Ердоган, но Русия трябва да се съгласи с това, посочи той.