НАТО търси начини да спаси подводните кабели от руски атаки

Руска подводница преминава през датски води на път за Санкт Петербург. [EPA / SARAH CHRISTINE NOERGFAARD]

Министрите на отбраната на НАТО обсъдиха в четвъртък защитата на критична инфраструктура като подводните кабели под Атлантическия океан. Причината са нарастващите опасения, че могат да бъдат прекъснати или подслушвани.

През последните години военните звена регистрираха засилена руска активност в този район и допуснаха възможността Москва да се опита да повреди кабелните мрежи по време на евентуален конфликт.

Атаките от този вид могат да бъдат част от хибридната война – микс от открити и тайни военни действия.

Военното ръководство на НАТО предупреди, че руският флот агресивно проучва подводни комуникационни кабелни мрежи. Един от сценариите, обсъждани в НАТО, е, че руските подводници могат да се опитат да прекъснат подводните кабели в Атлантическия океан. Тъй като 97% от комуникациите между САЩ и Европа протичат през тези кабели, последиците ще бъдат фатални.

“Страните от  НАТО направиха нова оценка на руските заплахи за сигурността на подводните кабели и критичната инфраструктура”, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата в четвъртък.

Москва е обвинена и във възпрепятстване на новата енергийна връзка между Швеция и Литва. Руските военноморски кораби многократно прекъсваха работата по полагане на кабели през последните месеци, което предизвика дипломатически протести от засегнатите страни.

Служител на НАТО каза, че дискусионният документ за по-добра защита на подводните кабели в Атлантическия океан е поверителен и не може да даде повече подробности за съдържанието му.

Столтенберг не се обърна специално към Русия, но заяви, че съюзниците разглеждат по-отблизо сигурността на подводните мрежи.

Подводните системи се използват за предаване на данни и комуникации както за цивилни, така и за военни цели.

“Кабелите предават по-голямата част от глобалните комуникационни данни, на което международните пазари разчитат много. Но тъй като масивът от кабели е частна собственост, местоположението им е публично известно, което ги прави потенциално уязвими“, каза Столтенберг.

Чрез кабелите може да се подслушва в морето, въпреки че според експерти това все още е относително трудно да се направи. През последните години обаче Русия и Китай развиха способности в тази област.

НАТО твърди, че от дълго време реагира срещу подобни разработки, като организира повече военноморски учения и патрули в морето. Страните членки също инвестират в съвременни способности за борба с подводниците от въздуха.

“За да сведе до минимум тези рискове, Алиансът въведе нови инструменти за защита на подводната инфраструктура и наблюдение на потенциалните заплахи“, каза Столтенберг.

“Създадохме и ново командване на Атлантическия океан на НАТО в Норфолк и една от новите задачи на това ново звено на Северния Атлантик е да проучи как да защити инфраструктурата от заплахите под водата“, каза Столтенберг.

Командването в Норфолк, ръководено от вицеадмирал Андрю Луис, допълва новосъздаденото командване в Улм в Баден-Вюртемберг, Германия. Щабът в Германия отговаря за транспорта на войски и материали в Европа.

Двете звена трябва да заработят в синхрон до септември 2021 г.