На раздяла Помпео укори Турция, че разклаща единството на НАТО

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу (ляво) и държавният секретар на САЩ Майк Помпео участват в работна вечеря по време на срещата на върха на НАТО, в Брюксел, Белгия, 11 юли 2018 г. [Pool / EPA / EFE]

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео използва последната си среща на НАТО тази седмица, за да разкритикува остро Турция. Той заяви, че закупуването на руска оръжейна система е “подарък“ за Москва.

На видеоконференцията на външните министри от Алианса във вторник Помпео заяви, че Турция подкопава сигурността на НАТО и създава нестабилност в Източното Средиземноморие заради спора с Гърция и Кипър, заявиха дипломати и служители, които пожелаха да останат анонимни, тъй като дискусиите бяха поверителни.

Съединените щати и други съюзници в НАТО отдавна са в противоречие с военната намеса на Турция в Сирия и Либия. Затова държавният секретар подчерта, че подобни конфликти отслабват опасно военния блок.

Помпео, който напуска поста си през януари с изтичането на мандата на американския президент Доналд Тръмп, каза на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Турция е сгрешила, като е изпратила платени сирийски бойци в Либия. Това се посочва и в доклад на Пентагона от юли. Анкара има пръст и в конфликта в Нагорни Карабах.

Не само САЩ, но и други страни, като Франция, Гърция и дори малкия Люксембург, разкритикуваха Турция, но в отговор получиха предизвикателни контраобвинения от Чавушоглу, казаха дипломатите.

Тонът на срещата беше описан като “премерен“, но “по-конфронтационен“, отколкото обичайно.

Единството на НАТО “не би било възможно, ако съюзник действа като Русия“, е казал френският външен министър Жан-Ив льо Дриан, имайки предвид изпращането на наемници в конфликтни зони.

Американски служител каза, че е имало “откровена дискусия при затворени врати“, но отказа да даде подробности.

“Съединените щати многократно призоваваха Турция да разреши въпроса със С-400 (руската оръжейна система), да прекрати използването на сирийски бойци в чужди конфликти и да сложи край на провокативните действия в Източното Средиземноморие“, каза служителят.

Турция стана първaтa и eдинcтвeнa члeнкa нa НAТO, кoятo ce cдoби c мoдeрнaтa руcкa прoтивoрaкeтнa cиcтeмa C-400. САЩ настояваха за oтмянa нa cдeлкaтa c Руcия, чиятo cтoйнocт възлизa нa 2,5 милиaрдa дoлaрa. Във Вaшингтoн ce oпacявaт, чe чрeз cвoитe oръжeйни cиcтeми Мocквa би мoглa дa шпиoнирa НAТO. Амeрикaнцитe зaплaшиха, чe нямa дa дocтaвят нa Турция oбeщaнитe aмeрикaнcки изтрeбитeли F-35.

Турският министър Чавушоглу заяви в четвъртък, че не може да коментира поверителна среща.

“Току-що очертах разликите между двете страни и нерешените въпроси, каза той на публично събитие. Трябваше да купим (оръжейната система) от Русия, защото не можахме от нашите съюзници“, обясни той.

Турски източници, които са информирани за срещата, заявиха, че Помпео е отправил “несправедливи обвинения“ и че не е редно да се създава единен фронт срещу Турция.

“Турция също беше отворена за преговори с Гърция в Източното Средиземноморие без предварителни условия”, казаха те.

Бъдеще

На 10 декември лидерите на Европейския съюз ще обсъдят приемане на евентуални санкции срещу Турция.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разговаря по телефона в сряда с френския президент Еманюел Макрон, който заяви, че разчита на нарастващия брой съюзници в блока  по отношение на стратегическите решения на Турция.

Напрежението заплашва да засенчи новия доклад на високо равнище за бъдещето на НАТО, публикуван тази седмица.

Столтенберг се стреми да се справи с напрежението с Турция, като препоръча на лидерите на НАТО през следващата година да направят алианса по-силен политически.