Незащитени руски войници са разпръснали радиоактивен прах в гората в Чернобил, твърдят работници

Дозиметрист минава покрай знак за радиация в зоната на Чернобил, Украйна, 22 април 2021 г. Украйна отбеляза 35-ата годишнина от трагедията в Чернобил на 26 април 2021 г. Експлозията на реактор 4 на атомната електроцентрала в Чернобил в ранните часове на 26 април 1986 г. все още се счита за най-тежката ядрена катастрофа до този момент. [EPA-EFE/СЕРГЕЙ ДОЛЖЕНКО]

Руските войници, които завзеха мястото на ядрената катастрофа в Чернобил, са карали бронираните си автомобили без радиационна защита през силно токсична зона, наречена „Червената гора“. Те са вдигали облаци радиоактивен прах, твърдят работници на място.

Двамата източници твърдят, че войниците в конвоя не са използвали противорадиационни средства. Вторият служител на „Чернобил“ заяви, че това е било „самоубийство“ за войниците, защото радиоактивният прах, който са вдишвали, вероятно е причинил вътрешна радиация в телата им.

На 25 февруари Държавният ядрен инспекторат на Украйна заяви, че в Чернобил е имало повишение на нивата на радиация в резултат на това, че тежките военни превозни средства са разместили почвата. Досега обаче не бяха известни подробности за това какво точно се е случило.

Двамата украински работници, които разговаряха с Ройтерс, са били на работа, когато на 24 февруари руските танкове са влезли в Чернобил и са поели контрола над обекта, където персоналът все още отговаря за безопасното съхранение на отработеното ядрено гориво и за надзора на бетонните останки от реактора, който избухна през 1986 г.

И двамата мъже заявиха, че са станали свидетели на движението на руски танкове и други бронирани превозни средства през Червената гора, която е най-замърсената с радиоактивни вещества част от зоната около Чернобил, на около 100 км северно от Киев.

Редовите войници, с които един от работниците е разговарял, когато са работили заедно на обекта, не са били чували за експлозиятa.

Руското министерство на отбраната бе помолено да коментира разказите на служителите от Чернобил, но не предостави отговор.

След превземането на централата руските военни заявиха, че радиацията е била в рамките на нормалните нива и действията им са предотвратили евентуални „ядрени провокации“ от страна на украинските националисти. Преди това Русия  отричаше, че нейните сили са изложили на риск ядрени съоръжения на територията на Украйна.

Извън границите

Мястото получава името си, тъй като десетки квадратни километри борови дървета почервеняват, след като поглъщат радиацията от експлозията през 1986 г. – една от най-тежките ядрени катастрофи в света.

Огромна територия около Чернобил е забранена за всички, които не работят на място или нямат специално разрешение, но Червената гора се смята за толкова силно замърсена, че дори на работниците от атомната централа им е забранено да ходят там.

Руският военен конвой е преминал през тази зона, казват двамата служители. Единият от тях посочва, че е бил използван изоставен път.

„Голяма колона от военни превозни средства премина по пътя точно зад нашия обект, а този път минава покрай Червената гора“, каза един от източниците.

„Конвоят вдигна голяма колона прах. Много сензори за радиационна безопасност показаха превишени нива“, посочи той.

Валерий Сейда, изпълняващ длъжността генерален директор на централата в Чернобил, не е бил там по това време и не е бил свидетел на навлизането на руския конвой в Червената гора, но заяви, че свидетели са му казали, че руските военни автомобили са се движили навсякъде около забранената зона и е възможно да са преминали през Червената гора.

„Никой не ходи там… за Бога. Там няма никой“, каза Сейда пред Ройтерс.

Директорът посочи, че работниците в централата са казали на руските военнослужещи, че трябва да внимават за радиацията, но не знае за доказателства, че те са обърнали внимание на предупрежденията.

След пристигането на руските войски двамата служители на централата са работили почти месец заедно с колегите си, докато не им е било позволено да се приберат у дома миналата седмица, когато руското командване е разрешило на част от персонала да бъдат изпратени заместници.

Техните разкази не могат да бъдат проверени по независим начин.

Служителите са били интервюирани по телефона в петък при условие за анонимност, тъй като са се страхували за безопасността си. На следващия ден руските сили превзеха град Славутич край Чернобил, където живеят повечето работници от централата.

В понеделник Сейда и кметът на Славутич заявиха, че руските сили вече са напуснали града.

Повишаване на радиацията

Ройтерс не успя да установи по независим начин какви са нивата на радиация за хората в непосредствена близост до руския конвой, навлязъл в Червената гора.

Държавната агенция за управление на зоната на изключване на Украйна заяви на 27 февруари, че последният запис, който е имала на сензор в близост до съоръженията за съхранение на ядрени отпадъци, преди да изгуби контрол над системата за мониторинг, е показал, че погълнатата доза радиация е седем пъти по-висока от нормалното.

На 25 февруари Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че нивата на радиация на площадката на Чернобил са достигнали 9,46 микросиверта на час, но са останали „в рамките на оперативния диапазон“, регистриран в зоната на изключване от момента на нейното създаване, и не представляват заплаха за населението.

Безопасните нива, съгласно стандартите на МААЕ, посочени на официалния уебсайт на агенцията, са до 1 милисиверт годишно за населението и 20 милисиверта годишно за тези, които се занимават професионално с радиация – където 1 милисиверт е равен на 1000 микросиверта.

На 9 март МААЕ съобщи, че е спряла да получава данни от мониторинга на Чернобилската площадка. В понеделник тя не даде отговор на твърденията на работниците.

Украинските власти все още смятат, че зоната на изключване на Чернобил е опасна. Според украинското законодателство, навлизането в зоната на бедствието без разрешение е престъпление.

През седмиците, в които двамата служители на централата са ползвали комплекса заедно с руските войски, те твърдят, че не са видели никой от руснаците да използва екипировка, която да ги предпазва от радиация.

Специалистите от руската армия, които са обучени да се справят с радиацията, са пристигнали на мястото едва около седмица след руските войски, казват работниците. Те твърдят, че руските специалисти също не са носили защитни средства.

Един от работниците каза, че е разговарял с някои от руските войници в централата.

„Когато ги попитахме дали знаят за катастрофата през 1986 г., за експлозията на четвърти блок (на Чернобилската централа), те нямаха представа. Нямаха представа на какво съоръжение се намират“, каза той.

„Разговаряхме с обикновени войници. Единственото, което чухме от тях, беше: „Това е критично важна инфраструктура“. Това беше всичко“, казва мъжът.

Готовност на силите

Разказите за руските войски в Чернобил съвпадат с други доказателства, които сочат, че изпратените в Украйна инвазивни сили не са били напълно подготвени за това, с което са се сблъскали.

Кремъл твърди, че това, което нарича своя специална военна операция в Украйна, върви по план и по график.

Но украински официални лица и техните западни съюзници твърдят, че първоначалната атака на Русия на украинска територия е забуксувала, след като се е сблъскала с логистични проблеми и е срещнала по-силна от очакваната съпротива от страна на Украйна.

Първоначално Русия заяви, че са изпратени само професионални войници, но после промени позицията си и заяви, че по невнимание са били изпратени наборни войници, като някои от тях са били пленени.

Украинското разузнаване посочи, че руските войници често използват открити радиочестоти или мобилни телефони, за да общуват помежду си, което означава, че силите на Киев могат да подслушват разговорите им.

Видеоматериали, споделени в социалните медии в Украйна, показват множество случаи на руски военни превозни средства, които нямат бойни повреди, но са изоставени след повреда или изчерпване на горивото.

Вашингтон смята, че при някои от ракетите с прецизно насочване, които Русия използва за нападение срещу Украйна, процентът на неизправност достига 60%, заявиха трима американски служители, запознати с разузнавателната информация пред Ройтерс миналата седмица.