Непоследователните решения за разширяване на ЕС може да доведат до разпадането му

Темата за Украйна беше повдигната в португалския парламентарен дебат относно общата политика от депутата от партия Livre Руи Тавареш. [EPA-EFE/ANDY RAIN]

Интеграцията на Украйна в Европейския съюз може да накара блока да се разпадне, а не да се засили и дори може да се окаже капан за Киев, ако не се вземат последователни решения, коментира португалският премиер Антониу Коща в сряда.

Темата за Украйна беше повдигната в португалския парламентарен дебат от депутата от партия „Ливре“, която обединява социалисти и природозащитници,  Руи Тавареш.

Руи Тавареш постави под въпрос плана на Португалия за нов модел на развитие на страната, като се има предвид перспективата за европейско разширяване.

Премиерът отговори, че Португалия е твърдяла от самото начало, че „тези присъединявания трябва да се вземат на сериозно“, за да не се създават „фалшиви очаквания“.

„Но за да бъде взет сериозно и да бъде последователен, ЕС се нуждае от нова институционална и бюджетна архитектура, защото в противен случай тази интеграция не е укрепване на ЕС, нито подкрепа за Украйна, а капан за нея“, той каза.

Премиерът посочи, че е приел всички парламентарни партии в петък по повод предстоящия Европейски съвет и в крайна сметка предвид „почти единодушната“ подкрепа на всички политически сили, Португалия ще последва становището на Европейската комисия да предостави на Украйна и Молдова статут на страни кандидатки за членство в ЕС.

Кандидатурата на Украйна за членство в ЕС ще бъде централна тема на срещата на върха на Европейския съвет в четвъртък.

„Кандидатурата на Украйна има пълната подкрепа на Белгия“, каза премиерът Александър Де Кро пред украинския президент Володимир Зеленски по телефона в сряда.

„В четвъртък държавите-членки на Европейския съюз ще изпратят силен символичен сигнал – Украйна е част от европейското семейство“, каза Де Кро в изявление и добави, че украинците сега „се борят за нашите европейски ценности на свобода и демокрация“ и че предоставянето на статут на кандидат на Киев би било само „началото на пътя за Украйна“, тъй като „ще са необходими значителни усилия, особено в борбата срещу корупцията и установяването на върховенство на закона“.

Изявлението на Де Кро отразява становището на  Европейската комисия,  представено миналия петък (17 юни), в което се препоръчва на Украйна да бъде предоставен статут на кандидат, при условие че проведе реформи в четири области, а именно – върховенството на закона, борбата с корупцията, вътрешния пазар и защитата на малцинствата.

Междувременно австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че Босна и Херцеговина трябва да получи подобно третиране като Украйна и Молдова за получаване на статут на кандидат за членство в ЕС.

Австрия исторически се смята за силен съюзник на Западните Балкани, повечето от които са кандидати за членство в ЕС, въпреки че напредъкът им по присъединяването до голяма степен е в застой. Босна и Херцеговина е една от последните две държави в региона от шест държави, които все още не са получили статут на кандидатки за членство в ЕС.