Николай Младенов е на път да стане пратеник на ООН за Либия

Николай Младенов [Скрийншот, Нов тв]

“Дипломатът и бивш български политик Николай Младенов, който е настоящ пратеник на ООН за мирния процес в Близкия изток, е на крачка от назначаване на позицията на пратеник на ООН за Либия”, съобщава престижният италиански всекидневник La Repubblica.

Като бивша италианска колония, Либия е постоянно във фокуса на италианската дипломация, а Рим традиционно играе ролята на най-близкия до Триполи западен партньор. Поради това номинацията на Младенов не може да мине без италианска подкрепа.

“Оценен за умереността си и балансираното посредничество между израелци и палестинци в продължение на пет години, бившият български външен министър се радва на подкрепата и на италианската страна”, отбелязва La Repubblica.

Позицията на ООН в Либия беше вакантна, защото ливанският професор Гасан Саламе подаде оставка на 3 март тази година. Саламе бе уважаван и компетентен човек, който в продължение на три години се бе посветил изцяло на усилията за подновяване на политическите преговори, за да донесе успокоение в Либия, пише италианският вестник.

“Младенов е на 48 години и от пет години се движи между Йерусалим, Тел Авив и Газа. Както палестинците, така и израелците признават, че е постигнал баланс и равнопоставеност. Той е бил външен министър на България от 2010 до 2013 г., а преди това е бил в Европейския парламент и български министър на отбраната”, припомня La Repubblica.

Ако Съвета за сигурност на ООН потвърди назначението на Младенов, ще се сложи край на смущаващите за САЩ отношения със своите партньори в региона и с главните либийски действащи лица, коментира изданието. САЩ блокираха първия избор на главния секретар на ООН за Либия. Антионо Гутериш беше посочил бившия алжирски външен министър Рамтане Ламамра като идеалния кандидат за Либия. Основните противници на алжиреца бяха Обединените арабски емирства и Египет, които настояха САЩ да блокират назначението.

Подобни изненади не бива да има българина Младенов, който създаде впечатления като уравновесен дипломат, способен да избегне хилядите политически клопки, които израелско-палестинският конфликт влачи след себе си от десетилетия.

Постът на Младенов в Либия да бъде “разделен” на две. Българинът ще отговаря за преговорите за постигането на мир в Либия, докато заместникът му, американката Стефани Уилямс, ще отговаря за координирането на всички агенции на ООН в Триполи, които играят решаваща роля за възстановяването на страната.