Новият пакт за миграцията може отново да скара Европа

По болния въпрос за преместването, независимо дали е доброволно или задължително, източниците ясно посочиха, че то няма да бъде задължително. [Shutterstock / Nicolas Economou]

Европейската комисия представя в сряда своето предложение за реформа на механизма за предоставяне на убежище в ЕС. Новия миграционен пакт трябва да помири южните и източните страни от общността, чиито възгледи за миграцията се различават значително.

Вишеградската четворка – Полша, Унгария, Чехия и Словакия, подкрепени от Австрия и Словения, отхвърлиха идеята за задължително преместване на мигранти. Някои  от тях категорично се противопоставиха на натиска за солидарност в Южна Европа.

Според източници на EURACTIV механизмът за солидарност, който ще бъде предложен от Комисията, ще бъде “постоянен, непрекъснат и ефективен“.

По болния въпрос за преместването, независимо дали е доброволно или задължително, източниците ясно посочиха, че то няма да бъде задължително. Евроинституциите са  направили този компромис, защото постоянните скандали за разпределянето на мигранти бе основната причина преговорите да буксуват с години.

Така наречения нов Пакт за миграцията и предоставянето на убежище ще бъде представен от европейската комисарка по вътрешните дела Илва Йохансон. Тя защитава идеята за “механизъм за задължителна солидарност” по миграционните въпроси между страните членки и иска да ускори процеса на връщане в страните на произход на мигрантите, които не са получили право на убежище.

Чрез механизма за солидарност обаче държавите-членки ще бъдат задължени да предоставят всякакъв вид помощ на  държавите на първа линия, когато е необходимо. Помощта може да е финансова подкрепа или логистична помощ за връщането на онези, които нямат право да получат убежище в ЕС.

На практика това би означавало, че ако мигрант в Гърция трябва да бъде върнат в държава като Полша, която се противопоставя на приемането на мигранти, Варшава ще поеме отговорността за мигранта.

Липсата на общ списък на ЕС за сигурните държави обаче може да изложи тази разпоредба на риск. В случай че държавите-членки  откажат да предложат каквато и да е било подкрепа на фронтова държава, Европейската комисия ще има последната дума.

Укрепването на външните граници на ЕС също ще бъде приоритет. Брюксел ще настоява за ефективни споразумения за връщането на мигранти с около 25 държави, сред които Турция и Либия са основните приоритети.

“Ако някой вярва, че Европа може да реши проблемите на миграцията без Турция, той живее в паралелна вселена“, казват източниците.

Освен това ще бъде предоставена солидна финансова помощ на трети държави или страни на произход, за да се стимулира заетостта. Ще се помисли и за стипендии за обучение.

Предложението на Еврокомисията ще включва и механизъм за “готовност за криза“, за да има налични инструменти, когато твърде много хора пристигнат на границите на ЕС, както беше през 2015 г.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчерта по-рано, че най-важно е справянето с  контрабандистите на хора, засилването на защитата на външните граници и създаването на легални маршрути към Европа.

Фон дер Лайен настоява спасяването на бежанци от бедствие по море да е част от миграционната политика на ЕС.

Критиците предполагат, че основното предизвикателство на морското спасяване в Средиземно море е, че засиленото присъствие граничната полиция, може да създаде “ефект на привличане“ за мигрантите и да ги насърчи да идват в Европа.

Източниците предполагат, че новият миграционен пакт на ЕС ще обезкуражи контрабандистите, а потенциалните мигранти ще премислят дали да тръгнат към континента.

“Основният фактор, който мотивира мигрантите да тръгнат към Европа,  е липсата на координирана система“, подчертаха източниците.

Очаква се обаче предстоящите преговори по предложението за миграцията да навлязат в задънена улица, въпреки уверенията на Европейската комисия, че са провели “интензивен процес на консултации“.

Източниците прогнозираха тежки преговори между страните членки и идеален сценарий може да бъде завършването им в края на португалското председателство следващото лято. Но по-вероятно е това да се случи чак по време на френското председателство през 2022 г.