ООН търси 600 милиона долара за предотвратяване на хуманитарната криза в Афганистан

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш говори пред медиите след заседанието на Съвета за сигурност на ООН, посветено на ситуацията в Афганистан в централата на ООН в Ню Йорк, 16 август 2021 г. [EPA-EFE/PETER FOLEY]

Организацията на обединените нации свика конференция в Женева в понеделник (13 септември) в опит да събере над 600 милиона долара помощ за Афганистан и предупреждава за хуманитарна криза там, след като талибаните превзеха властта.

Дори преди завземането на Кабул от талибаните миналия месец, половината от населението – или 18 милиона души – са били зависими от помощи. Изглежда, че броят им ще се увеличи заради сушата и недостига на пари и храна, предупреждават служители на ООН и различни организации.

Внезапното прекратяване на милиарди долари чуждестранни дарения след разпадането на подкрепяното от Запада правителство на Афганистан и последвалата победа на талибаните увеличи натиска върху програмите на ООН.

Все пак генералният секретар на ООН Антониу Гутериш казва, че организацията изпитва финансови затруднения: „В момента ООН дори не може да изплаща заплатите си на собствените си работници“, каза той пред репортери в петък.

На конференцията в Женева, която трябва да започне в понеделник следобед, ще присъстват висши служители на ООН, включително Гутериш, ръководителят на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер, както и десетки правителствени представители, включително германския външен министър Хайко Маас.

Около една трета от търсените 606 милиона долара ще бъдат използвани от Световната програма на ООН по прехрана (WFP), която установи, че 93% от 1600-те афганистанци, които изследва през август и септември, не се хранят достатъчно, най-вече защото не могат да получат достъп до пари в брой, за да си купят храна.

„Сега е надпревара с времето и снега, за да доставим животоспасяваща помощ на хората в Афганистан, които най-много се нуждаят от нея“, каза заместник-регионалният директор на WFP Антея Уеб. „Ние буквално просим и вземаме заеми, за да избегнем изчерпването на хранителните запаси“.

Световната здравна организация, която също се присъедини към призива за дарения, се стреми да подкрепи стотици здравни заведения, изложени на риск от затваряне, след като донорите отстъпиха.