Опозицията в Скопие настоява Заев да информира за преговорите с България

Опозиционната партия иска да принуди управляващите да разкажат на обществеността какво се договарят с България и вида на отстъпките, които се предлагат. [EPA-EFE / VAIOS CHASIALIS]

Най-голямата опозиционна партия в Северна Македония, ВМРО-ДПМНЕ, организира блокади на основните кръстовища в Скопие и други 10 града на страната, с настояване правителството да публикува подробности за пътната карта, договорена между премиера Зоран Заев и България, съобщи Скопие Дием.

Опозиционната партия иска управляващите да разкажат на обществеността за какво се преговаря с България и вида на отстъпките, които се предлагат.

Според ВМРО-ДПМНЕ, ако властите приемат условията в българската декларация в преговорите с ЕС, тогава тя ще се превърне в европейски, а не в двустранен проблем.

Президентът на партията Християн Мицкоски заяви, че партията му трябва да реагира, тъй като в противен случай Заев ще приеме всичко в декларацията. Той добави, че блокадите ще продължат, докато премиерът не се откаже от плана си да направи нови отстъпки на България.

„Ако Декларацията на българския парламент от 2019 г. стане част от преговорната рамка ще бъдем изправени пред следния избор: асимилация и българизация в рамките на един ден когато приключим преговорите за членство в ЕС или замразяване и окончателен отказ от съня за ЕС“, каза още лидерът на най-голямата опозиционна партия.

„Протестите на отчаяната и безидейна ВМРО-ДПМНЕ преживяха провал в цялата страна. Едва 13 превозни средства с 14 души, това е средното за днешните „протести“, коментираха от управляващата партия Социалдемократически съюз на Македония.

Българският президент Румен Радев заяви след срещата на лидерите на ЕС в Брюксел на 25 май, че България очаква от Северна Македония да предложи пътна карта за подновяване на преговорите за намиране на решение за висящите проблеми между двете страни.

“България е най-големият приятел на Северна Македония и никой повече от нас не желае нейната европейската перспектива. Ръководството на Северна Македония трябва да бъде стимулирано да търси диалог с България. Да, важна е подкрепата на европейските партньори, но най-важна е подкрепата на България. Ние искаме устойчив необратим процес”, каза Радев.

През септември миналата година тогавашния вицепремиер Красимир Каракачанов (ВМРО) даде сигнал, че България ще наложи вето върху започването на официалните преговори за европейско членство със Северна Македония. През декември ветото наистина бе наложено, което силно влоши отношенията между двете страни. България реагира остро на неразбирателството по общата история и нежеланието на властите в Скопие да уважат българската позиция за общите корени на езиците на двете държави.