Оптимистично е да очакваме средствата за възстановяване до средата на 2021 г.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и германската канцлерка Ангела Меркел на среща в Брюксел. [Pool/EPA/EFE]

Процесът на одобрение на плана за възстановяване на Урсула фон дер Лайен на стойност 750 милиарда евро може да отнеме повече време от предвиденото. Оптимистичната прогноза е първите плащания да се очакват в средата на 2021 г., заяви представител на европейската администрация.

Държавите-членки, особено по-засегнатите от пандемията, се надяваха да получат парите от Брюксел до пролетта следващата година. Но Европейският парламент и Съветът, който обединява страните-членки, все още не са постигнали съгласие за собствените ресурси. А именно те биха могли да увеличат бюджетния праг. Следващата стъпка след преговорите пък ще бъде ратифицирането на плана от  националните парламенти, което ще отнеме време.

Представителят на ЕС заяви, че очакването на първите плащания “към края на първата половина на 2021 г. е оптимистично, но реалистично“, стига Парламентът, Съветът и националните парламенти “да положат необходимите усилия“.

Той добави, че има “много добра воля” сред членовете на Европейския парламент и държавите-членки да приемат решението за собствените ресурси “възможно най-бързо”. И като се има предвид, че държавите-членки са бенефициенти на тези средства, “се надяваме, че ратификацията може да се осъществи много бързо“. И все пак остава съмнението, че само малка част от средствата за възстановяване ще бъдат изплатени до средата на 2021 г. и то в най-добрия случай.

През юли лидерите на ЕС се съгласиха да ускорят отпускането на 10% от средствата като предварително финансиране, преди страните да са започнали да изпълняват своите планове за инвестиции и реформи. Голяма част от тези средства обаче са от Механизма за възстановяване и устойчивост на стойност 672,5 милиарда евро, а той трябва да бъде одобрен.

Комисията се надява механизмът да бъде готов до 1 януари. Това би позволило да се предприемат някои процедурни стъпки, необходими на държавите-членки за достъп до средствата. Сред тях е одобряването на национални планове за реформи и инвестиции.

Националните правителства трябва да представят плановете си най-късно до края на април следващата година, въпреки че биха могли да ги предадат още до 15 октомври, заедно с проектобюджетните си планове за 2021 г.

Правителствата ще подготвят плановете си с Еврокомисията, която трябва да ги одобри в рамките на два месеца.  Затова почти всички държави-членки вече са се свързали с институцията, за да започнат да подготвят своите предложения за инвестиции и реформи.

Националните планове също трябва да бъдат одобрени от финансовите министри на ЕС с квалифицирано мнозинство. Те могат да бъдат готови и одобрени до пролетта следващата година. Комисията се надява да е приключила ратификацията на собствените ресурси дотогава, за да може да взема заеми от пазарите и да по-бързо да прехвърля парите на държавите-членки.

Комисията ще изплаща средствата за възстановяване и устойчивост два пъти годишно. Не е ясно обаче дали следващата година ще има и втори трансфер към държавите-членки.

В четвъртък институцията представи някои насоки към държавите-членки, за да им помогне да подготвят своите планове.

Представител на ЕС подчерта, че специфичните препоръки на Комисията, отправяни ежегодно до правителствата, ще бъдат отправна точка за разработването на тези документи.

В оценката на плановете ще се следи до каква степен допринасят за напредъка по „зелените“ и цифровите цели на ЕС, подкрепата на устойчивия растеж, създаването на работни места и привличането инвестиции.

Общо седем са водещите области, които трябва да бъдат в центъра на плановете на държавите-членки в зелената и дигиталната програма.

Те включват чисти и възобновяеми енергии; енергийна ефективност в сградите; чист и интелигентен транспорт; бързи широколентови услуги (включително 5G); цифровизацията на публичната администрация; капацитет за индустриален облак с данни и модерни процесори и адаптирането на образователните системи към дигиталната ера.