Орбан вижда Сърбия като пазител на мира

Политиката на Орбан се фокусира върху събирането на идеологически близки политици в региона, включително сръбския президент Александър Вучич, Милорад Додик и Християн Мицкоски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ, най-голямата опозиционна партия в Северна Македония.

Унгария има собствен интерес от мира, стабилността и сигурността на Балканите и сърбите, живеещи в Република Сръбска в Босна и Херцеговина, играят ключова роля в този процес, каза унгарският премиер Виктор Орбан след среща с Милорад Додик, сръбският член в управлението на БиХ. Орбан не се срещна с другите двама членове на управлението.

В изявлението се казва, че двамата са говорили за „възможностите за икономическо сътрудничество между Унгария и Република Сръбска“.

Унгарският премиер се срещна и с Кристиан Шмид, който е международен върховен представител в БиХ, в сряда вечерта. Според изявлението те „са разгледали ситуацията в Балканския регион“.

Политиката на Орбан се фокусира върху събирането на идеологически близки политици в региона, включително сръбския президент Александър Вучич, Милорад Додик и Християн Мицкоски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ, най-голямата опозиционна партия в Северна Македония. Словенският премиер Янез Янша е близък партньор, докато хърватският премиер Андрей Пленкович се старае да поддържа баланс, за да избегне критиките от Брюксел, но и да запази добросъседски отношения с Будапеща.

Будапеща има добри отношения и  премиера на Албания Еди Рама, въпреки че партията, която партията, която управлява в Тирана е лява.

Додик има за цел да отстрани върховния международен представител и чуждестранните съдии в Конституционния съд на БиХ, така че законът срещу отричането на геноцида да е  невъзможно да се приложи.

Орбан, Додик и Вучич ги очакват избори следващата година.

Хърватският политолог Вишеслав Раос каза пред хърватската информационна агенция Хина, че „Западът, или по-скоро САЩ, позволяват на Додик да нагнетява напрежението до максимум, за да могат да се намесят не с военна сила, а с помощта на различни механизми и да върнат нещата под свой контрол“.