Орбан поиска оставката на зам.-председател на ЕК, защото го “унижила”

Виктор Орбан. [EPA-EFE/FRANCOIS LENOIR / POOL]

Унгарското правителство поиска оставката на зам.-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова заради “унизителни публични изявления“ по отношение на демокрацията в Унгария.

Премиерът Виктор Орбан заяви, че ще спре “всички политически контакти“ с нея. Той осъди коментарите на заместник-председателя на Комисията, че демокрацията в Унгария е “болна“, а неговите сънародници не са “в състояние да формират независимо мнение“.

В интервю, публикувано в сп. “Шпигел“ в петък Йоурова казва: „Г-н Орбан обича да казва, че изгражда нелиберална демокрация. Бих казала: той изгражда болна демокрация.”

“Рядко се срещат критики към правителството в унгарските медии, така че голямото мнозинство унгарци може вече да не могже да формират свободно мнение“, споделя комисарят.

В писмото, адресирано до председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен, Орбан заяви, че “изявленията на Йоурова са не само пряка политическа атака срещу демократично избраното правителство“, но и “унижение“ както за страната, така и за нейния народ.

“Изявленията са в противоречие с ролята на Комисията като неутрална и обективна институция. Те са грубо нарушение на принципа на искрено сътрудничество и слагат край на какъвто и да било смислен диалог между Унгария и зам.-председателя.

Правителството на Орбан често се сблъсква с неодобрението на изпълнителната власт на ЕС. Според Брюксел Будапеща има сериозни проблеми по отношение на върховенството на закона, независимостта на съдебната система и медийния плурализъм. Досега обаче никога не е прекъсвал връзките си с нито един от членовете си.

Унгария и Полша са разследвани от ЕС за подкопаване на независимостта на съдебната система, медиите и неправителствените организации.

По друг повод  Унгария настояваше за оставката на заместник-председателя на Комисията Франс Тимерманс. Причината беше, че през 2017 г. той каза, че някои от коментарите на Орбан към американския милиардер Джордж Сорос са антисемитски.

Очаква се през следващите седмици Комисията да публикува първия си годишен доклад за върховенството на закона, обхващащ всички държави-членки.

Германия, която понастоящем е председател на ЕС, предложи схема, която свързва достъпа до парите на ЕС, включително фонда за възстановяване от 750 милиарда евро, с зачитането на върховенството на закона.