Очакванията на Украйна от срещата за Източното партньорство

Посланик Микола Точицки [Europe by Satellite]

Държавните и правителствените ръководители на ЕС и Източното партньорство (ИП), както и лидерите на европейските институции, се срещат чрез видеовръзка днес (18 юни), за да подчертаят стратегическото значение на партньорството и да обсъдят дългосрочните му цели.

Виртуалната среща между лидерите на ЕС и шестте източни партньори – Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна, обаче няма да завърши с финална декларация. Среща на високо равнище с физическо присъствие е планирана за началото на 2021 г.

ЕС предостави на региона над 640 милиона евро в борбата с пандемията. Предоставена е и дългосрочна подкрепа под формата на т. нар. макрофинансова помощ – изключително благоприятни заеми, предназначени да подобрят макроикономическата стабилност на страните.

Най-големият дял, 1,2 милиарда евро, е заделен за Украйна. Това демонстрира, че ЕС е готов да помогне на партньорите си във времена на криза, посочи пред EURACTIV ръководителят на представителството на Украйна към ЕС Микола Точицки.

“Опитваме се да бъдем по-активни по въпроса за [финансовата] помощ на ЕС, защото тя ни помогна и в борбата с дезинформацията”, коментира Точицки.

Дипломатът посочи, че ако ЕС иска да научи повече за руските методи за дезинформация, трябва да види какво прави Русия в опита си да дестабилизира Украйна.

Стратегическата комуникация също стои на главно място в дневния ред, според заключенията на Европейския съвет за бъдещето на ИП миналия месец и видеоконференцията на министрите на външните работи на ИП предната седмица.

Регионът, традиционно бойно поле за дезинформация, наскоро бе под прицела на конспирационни теории, свързани с COVID-19.

Трите държави от Източното партньорство, които са подписали споразумения за асоцииране с ЕС – Грузия, Молдова и Украйна, призовават за създаване на специален формат, подходящ за амбициите им един ден да се присъединят към блока. Европейският парламент и Евронест – парламентарната асамблея, която обединява евродепутати и политици от страните партньори на ЕС – до момента за заявили известна подкрепа. На най-високо европейско равнище обаче идеята за по-тесни взаимоотношения бива посрещана предпазливо.

Беларус и Армения се присъединиха към ръководения от Русия Евразийски икономически съюз. От своя страна Азербайджан, богата на изкопаеми горива страна, се стреми да стои на еднакво разстояние от двете големи сили.

Въпреки това, Точицки посочи, че вече са се състояли две неформални срещи между еврокомисари и трите асоциирани страни, които могат да дадат основа за по-задълбочена секторна интеграция и в други области.

“Това също е добър сигнал за нашите партньори от ЕС. Готови сме да приложим такава формула между трите държави и някои европейски комисари в други сфери, като на например дигиталната”, коментира дипломатът.

“Не става въпрос само за търговията, а и за начина на мислене и визията”, каза Точицки и добави: “Трябва да сме не само икономически по-близо, но и по-близо в мисленето си до блока”.

Държавите членки призоваха за по-добър мониторинг на реформите за засилване на върховенството на закона и правосъдието – ключова тема, цитирана често от служители на ЕС.

“Моето лично мнение е, че ако нe извършим правилно съдебната си реформа, особено реформата на трибуналите, ако нямаме добри, некорумпирани и опитни съдии, ще се провалим генерално”, добави Точицки. Той спомена и рисковете в борбата срещу корупцията и поземлената реформа”.

Проблемът с правосъдната система в Украйна наскоро изплува на повърхността на фона на преразпределение на постовете на високо равнище и наказателното разследване на прозападния бивш президент Петро Порошенко за предполагаема злоупотреба с власт по време на мандата му.

Новините за наказателни обвинения предизвикаха тревожни реакции в Брюксел. Председателят на Европейската народна партия Доналд Туск коментира, че най-голямата политическа група е много загрижена в тази връзка.

“Обвиненията не трябва да наподобяват политически мотивирано преследване, нито да бъдат политически мотивирани срещу избрани политически противници”, написа бившият председател на Европейския съвет в Туитър в сряда (17 юни).

EURACTIV видя копие от писмо на Порошенко до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, в което бившият президент изразява надежда, че властите в Украйна ще бъдат призовани да спрат избирателното правосъдие.

“Най-добрe е случаят да се реши в трибунала”, коментира Точицки.